Dobrý den Žanetko,
Váš problém je vážný. Každý člověk by se měl aspoň dva krát denně vyprázdnit. Váš zdravotní stav, který popisujete, vám neumožňuje dostatečný pohyb a to je moc špatné. Jídlo, které sníte, vám leží ve střevech a prohnívá, protože se nedostává včas ven. První pomoc při zácpě je strava.
Je důležité, aby jste si upravila jídelníček a pouze přijímala lehko stravitelnou stravu a hodně minerálky.
Vynechte bílou mouku, produkty ze škrobu a cukry, smažené a uzené jídla, konzervy. U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů. Takové potraviny nedodávají stravu svalům, nervům a buňkám střevní stěny. Tlusté střevo není dostatečně vyživováno a proto nedokáže dostatečně plnit své funkce – zažívací, vstřebávací a vylučovací.
Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách ( nejvíc v sóje ), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách. Velmi dobrým pomocníkem je také vláknina v podobě sladkovodních řas, spiruliny a chlorelly. Chlorella do jisté míry působí jako živočišné uhlí, váže na sebe nežádoucí látky, navíc působí probioticky.
Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže – plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí.
Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla vaše stolice měkká.
Zdravá strava musí obsahovat i živé, nezpracované elementy – např. ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky.
Pro dospělého člověka by mohla posloužit kombinace pelyňku, fenyklu, ořešáku, měsíčku a čekanky, pro správné pH v žaludku.
Řeřicha obsahuje nejen vitaminy B, C, K, ale také betakaroteny a glukosinoláty. Kromě toho obsahuje také draslík, hořčík nebo vápník. Celých 89 % řeřichy, ale tvoří voda. Proto je vhodným pomocníkem každé diety, pomáhá také při očistě jater a močových cest. Kromě toho má protizánětlivé účinky. Bez problémů si ji vypěstujete vlastními silami doma.
Dále, bych doporučila pomoc při zácpě u dospělých: rozmíchejte 2-3 lžičky Epsomské soli (10 – 30 g) v 250 ml vody. Ihned vypijte. Projímavé účinky se dostaví v rozmezí 30 minut až 6 hodin.
Projímavé účinky mají švestky, datle, fíky, meruňky, broskve….
Odvar nebo macerát ze lněného semene je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte – jednu lžíci lněných semínek povaříme v půl litru vody asi pět minut.
Vypijte nalačno – 2 dcl vody + šťáva s citronu + káv. lžičku javorového sirupu + přidáme kajenský pepř.
Dejte pozor na pití kávy, na někoho může působit zácpou.
Žanetko, věřím, že některé rady vyzkoušíte a vaše problémy se zlepší a uleví se vám.
Přeji hodně trpělivosti a vše dobré.
Darina