Co nám lékaři neříkají…
Dnes a denně se můžeme dočíst, že je třeba pít nealkoholické nápoje v množství nejméně 2 a více litrů za den. Čím více, tím údajně lépe.
V tomto článku zjistíte:
Co nám lékaři neříkají o pití tekutin?
Již od konce 70. let minulého století je ale v lékařských kruzích dobře známým faktem, že lidské ledviny jsou ze své podstaty „projektovány“ na cca 35 000 litrů přijaté tekutiny. Průměrně to tedy vychází na 1,36 litru tekutin denně. Cokoliv nad toto množství znamená zkrácení jejich životnosti.
Není třeba hlubokých lékařských znalostí, aby nám to bylo jasné – člověk od prvopočátků své existence neměl neustále k dispozici hrnek s čajem na stole či sladkou limonádu v lednici. Pil, když měl příležitost. Tak se vyvinulo i jeho vodní hospodářství. V posledních dekádách však lidstvo své ledviny soustavně přetěžuje, a tak jsme svědky rostoucího počtu obyvatel planety, kteří v pozdním věku řeší problém selhání tohoto životně důležitého orgánu.
Ještě děsivější je však zamyšlení nad tím, proč nám nejsou tyto podstatné informace dostupné. Nápojový průmysl je obrovský byznys. Denně jsou vypity tisíce hektolitrů slazených a přeslazených limonád, které jsou prodávány i s 300%ní marží. Pro velké štiky tohoto odvětví není žádný problém zaplatit si studie o prospěšnosti konzumace nápojů, naopak o riziku zubního kazu zarytě mlčí. Stejně tak se pod pokličkou udržuje informace o rizicích nadměrného pití. Pijme tak, jak nám to příroda říká již po tisíce let.
Poslední dotazy z poradny a naše rady:
Zánět varlete
Dobrý den. Chytl jsem od přítelkyně příušnice a po týdnu se mi objevil zánět pravého varlete (přikládám foto zprávy). Nasadili mi antibiotika Doxybene, jelikož jsme následkem příušnic přišli o miminko (přítelkyně byla těhotná), chci udělat maximum pro doplnění antibiotické léčby.
Děkuji, Michal.
Dobrý den Michale,
záněty varlat jsou běžně léčitelné antibiotiky. Léčení záleží od rozsahu zánětu a celkového zdravotního stavu. Doporučuji klid na lůžku.
Zánětu se můžeme zbavit změnou jídelníčku. Z jídelníčku vyřaďte mléčné výrobky, kávu, cukr, lepek, ztužené tuky. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám, které přirozené živiny ztrácejí, a naopak jsou nabušené konzervanty, barvivy, aromaty a dalšími nežádoucími látkami.
Doporučit do jídelníčku:
- Zelenina by měla tvořit větší část vašeho protizánětlivého jídelníčku. Vše co nejméně zpracované a ideálně čerstvé.
- ovoce, hlavně bobuloviny. Ovoce jezte méně než zeleniny kvůli nadbytku fruktózy.
- zdravé, co nejméně zpracované tuky
- tučné mořské ryby
- ořechy
- koření zázvor, kurkuma
- kvalitní čaje
Proti zánětu je výborný vitamín C. Ochraňuje buňky, podporuje imunitní systém, který je důležitý při obraně těla proti infekcím. Silná imunita – je proto pro vznik zánětu prvořadá.
Na zánět můžu doporučit bylinky ( tinktury) – heřmánek, kočičí dráb, vrbovka, ostropestřec, řepík, černý bez, šalvěj s levandulí, bobkový list, brusinky…
Michale, vyzkoušejte některé rady a věřím, že zdravotní problémy se vyřeší.
Přeji hodně trpělivosti a vše dobré.
Darina