Pěstování
Stanoviště
Ve vyšších polohách roste také na rašeliništích. Je světlomilný, ale snese i zastínění. Je mrazuvzdorný a též dobře odolává exhalátům. Dává přednost sušším stanovištím.
Jeho plody jsou malé a nejsou sladké, jsou svíravě trpké a nepoživatelné.
Pěstování
Může se pěstovat i v nádobách, ale úroda je menší.
Půda
Jeřábu se daří v kyselejších hlinitých půdách, nemá rád vápenitou půdu.
Množení
Původní druh se množí klidně generativním způsobem.
Odrůdy pěstované pro plody se množí roubováním či očkováním, aby se přenesly vlastnosti plodů.
Hnojení
Na jaře postřikujte stimulátorem Bio – Algeen S-90.
Škůdci
Nevyžadují žádnou péči, škodu dělají hlavně ptáci. Jejich pěstování je bez problému.
Jeřabiny působí projímavě a močopudně, obsahují vitamín C.
- zvyšují vylučování žluče,
- užívají se jako antirevmatikum,
- k rozrušování a vyplavování močového písku,
- při zánětech horních cest dýchacích,
- je antioxidační,
- vyrovnává hormonální hladinu u žen,
- podporuje imunitní systém,
- při stresu,
- při revmatismu,
- při přepracovanosti.
Využití
Jeřáb má pevné dřevo a sloužil na výrobu násad a rukojetí.
Je významný pro ptáky a hmyz. Opylovači jsou mouchy a komáři.
Jeřáb ptačí se využívá jako „průkopnická“ dřevina – semena roznáší ptáci, a tak jeřáb pomáhá zalesňovat paseky a jiná pustá místa. Dá se dobře využít jako alejová dřevina ve vyšších polohách a jako okrasný strom v parcích. Všechny druhy jsou zdobené květem, ale i plody.
Plody se využívají k přípravě sirupů, kompotů a vína, k dochucování hovězí a zvěřinové pečeně a omáček. Dělají se z nich kvasné a lihové nápoje.
Plody z kulturních odrůd se sklízí od konce srpna do září.
Konzervace probíhá sušením – nejprve ve stínu, později se suší na plném slunci.
Je možné sklízet i květy – a to v květnu, červnu a červenci.
Plody – jeřabiny – obsahují organické kyseliny (jablečnou, vinnou, sorbovou, citronovou ..), cukry, sorbit, karotenoid, sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokysan, silice, hořčiny.
Květy obsahují podobné látky a také sloučeninu podobnou ženským hormonům.
Léčivé produkty
Tinktury, čaj, kapsle, masti a limonády.
- macerát (vyluhování trvá 6 hodin) a pije se denně 2–3 sklenice
- odvar (vaří se 2 minuty a poté se 10 minut louhuje)
- sirup (odšťavní se čerstvé jeřabiny a v poměru 1:1 se smíchají s cukrem, vaří se do zhoustnutí a užívají se 4 lžičky denně)
- květy se využívají ke koupelím končetin při atopickém ekzému; v ženském lékařství – pro doplnění ženských pohlavních hormonů
POZOR! Čerstvé jeřabiny obsahují kyselinu parasorbinovou – která může při konzumaci čerstvých plodů způsobit otravu. Vařením a sušením toxicita mizí!