Druhy
Morus alba – morušovník bílý. Pěstuje se v Číně, Japonsku, Indii. Plody má bílé barvy.
Morušovník bílý – jedná se o krmnou rostlinu pro housenky nočního motýla bource morušového – housenky sní velké množství listů morušovníku bílého. Z kokonů bource se získává hedvábí (nejprve v Číně, v Evropě od 16. století, v Cechách od 17. století).
Pro velkou potřebu listů se morušovník často zastřihuje, aby se mnoho větvil.
Celá rostlina je toxická, vylučuje latex, který způsobuje dráždění; vysoce dráždivý je i pyl, který může způsobovat sennou rýmu. U plodů je toxicita až při vyšší dávce plodů. Nezralé plody mohou však způsobovat žaludeční nevolnost a podráždění nervového systému.
Morus nigra – morušovník černý. Pěstuje se v Afghánistánu, Íránu. Plody mají barvu černou a jsou sladké.
Morušovník černý – je strom, který má listy dlanité se zubatými okraji, zespodu jsou plstnaté, řapík je také plstnatý (rozlišovací znak proti jiným morušovníkům).
Kvete od května do června.
Plody jsou drobné peckovičky, dozrávají do tmavě fialové až černé barvy a postupně opadávají.
Pěstování
Moruše je teplomilná dřevina, v chladnějších oblastech namrzá, ale dobře se hojí. Dožívá se až 200 let.
Půda
Vyžaduje úrodnou, odvodněnou půdu, vhodné jsou písčité, lehké půdy s mírně kyselou až neutrální reakcí.
Zalévání
Nesnáší suchou půdu – to způsobuje opad listů.
Hnojení
V prvních letech po výsadbě ocení okopávání a hnojení dobře vyzrálým kompostem.
Množení
Pro pěstování je vhodnější koupit od profesionálů zahradníku stromek se zapěstovanou korunkou.
Výsadba
Výsadba je možná na jaře i na podzim.
Léčivé účinky
Využívá se pro léčení srdečních a cévních chorob. Působí také proti zánětům ústní dutiny (kloktadlo), proti zácpě, proti střevním parazitům.
V plodech také resveratrol, který má ochranný účinek na srdce, krevní oběh, kašel, chrapot, při nemocných průduškách, zlepšují zrak, posilují ledviny a játra.
Moruše obsahují kromě vitamínů i karotenoid zeaxantin, minerály – železo, draslík, hořčík
Jsou zdrojem vitamínů B, C, K. Plody obsahují 84 % vody, 9 % sacharidů, 1,9 % kyseliny jablečné, vitamíny B, C, třísloviny a pektiny.
Využití
Plody jsou bílé drobné peckovičky, dozrávají do tmavě fialové až černé barvy a postupně opadávají. Jsou sladké. Konzumují se čerstvé, mohou se z nich dělat zavařeniny, džemy, destiláty, vína. Také se dají sušit.
Plody Morušovníka černého – konzumují se čerstvé, mohou se z nich dělat zavařeniny, džemy, destiláty, vína. Také se dají sušit. Jsou zdrojem vitamínů B, C, K.
Léčivé produkty
Sušené listy Moruše bílé se využívají do bylinných čajů. Nápoj na posílení srdce.
Čerstvé i sušené Moruše jsou velmi chutné a zdravé.
Vyrábíme sirupy, tinktury,limonády,energetické nápoje, kapsle, mastě.