Výskyt a rozšíření
Rod reveň má domovinu od východní Evropy přes střední Asii až po Himaláje a Čínu. Je to nenáročná, nejranější zelenina, ale i okrasná solitérní rostlina.
Druhy rebarbory rozdělujeme barvou a jemností na zelenomasé a červenomasé.
Mezi oblíbené odrůdy patří:
- Champagne Early
- The Sutton
- Viktoria
- Holstein Blutrot
- Timperley Early
Význam a pěstování
Pěstuje se také jako okrasná rostlina pro velké přízemní listy a vzpřímené vysoké laty květů.
Stanoviště
Snáší slunné i polostinné stanoviště. Dvouleté rostliny se vysazují na podzim nebo až na jaře na stanoviště. Zvolíte-li dobré hřejivé stanoviště, rebarbora bude rychleji dozrávat.
Pěstování
Dnes je tato zelenina pěstována po celém světě a nachází se i v mnoha zahradách. Reveň není příliš náročná. Je mrazuvzdorná, vyhovuje jí zimní vláha (dostatek sněhu), ale i během vegetace potřebuje dostatek vody.
Půda
Rebarbora má ráda zeminu s neutrálním pH a bohatou na živiny. Lehká půda s dostatkem vzduchu zajišťuje včasnější sklizeň, ale těžší půda dává vyšší výnosy.
Množení rebarbory
Množení především semenem. Dá se také množit dělením.
Výsev
Výsev se provádí brzy po sklizni semen, neboť semena brzy ztrácí klíčivost – nejčastěji v srpnu. Na jaře se vysazují na stanoviště, spon výsadby je 0, – 0,8 m a hloubka tak, že hlava je 5 cm pod povrchem půdy. Také je nutné odstraňování květních stonků.
Zálivka a hnojení
Zálivka je pravidelná a nutná. Vhodné je před výsadbou pozemek vyhnojit chlévským hnojem s přídavkem fosforečných hnojiv a přihnojujeme i během vegetace.
Sklizeň
Sklizeň řapíků je až v třetím roce a probíhá jejich odlamováním, když dosáhnou délky 0,3 – 0,4 m. Odstraňuje se spodní část řapíku a celá čepel. Vhodný termín pro sběr je od poloviny dubna do poloviny června.
Léčivé účinky
Řapíky obsahují 94 % vody, minerální látky – hlavně železo, fosfor, jód, hořčík, draslík a mangan.
Dále obsahuje kyselinu oxalovou = šťavelovou, kyselinu citrónovou a jablečnou.
Z vitamínů je významný vitamín B.
Dále:
- posiluje tvorbu krve,
- má pozitivní vliv na tvorbu a obnovu pokožky i vlasů,
- podporuje energii buněk,
- je močopudná a podporuje metabolismus,
- pomáhá při detoxikaci organismu,
- působí jako přírodní projímadlo při zácpě.
Někdy se uvádí škodlivost reveně – pro obsah kyseliny šťavelové – porušuje iontovou rovnováhu vápníku, a tím se vápník vylučuje z těla.
Proto se nedoporučuje konzumovat rebarboru lidem:
- kteří mají dnu, revmatismus a ledvinové kameny,
- pozor by si měli dávat i těhotné a kojící ženy a malé děti.
Využití
Další využití má rebarbora v kuchyni – dělají ze z ní džemy, marmelády, ale je i součástí koláčů a dalších dezertů.
Využití naleznou další druhy reveně v trvalkových záhonech. Jsou dekorativní pro mohutnost a barevnost květenství – červené.
Rebarbora – ideálně se konzumuje v syrovém stavu, kdy jsou nejvyšší účinky. Během zpracování se ztrácejí vitamíny.