Svého času byl jablečný ocet označován jako všelék, ale zatím neexistují studie, které by to potvrdily. Jeho složení však leccos napovídá.
Obsahuje jablečný pektin, probiotika, řadu vitamínů skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7), který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Dále vitamín C, draslík, železo, hořčík, fosfor, což je kombinace, která zlepšuje uvolňování vápníku z potravy. Vytváří v organismu zásadité prostředí.
Draslík pozitivně působí na činnost srdce a cév, hořčík zrychluje látkovou výměnu a odstraňuje křeče nohou, železo působí proti únavě. Jablečný ocet patří mezi antioxidanty, což znamená, že zabraňuje poškozování buněk v těle.
Používejte ho do jídel i salátů, ale pozor, při léčebné kúře ho vždy raději smíchejte s vodou! Ideální je jedna lžička octa na sklenici vody nebo čaje. Vhodné je přidávat i lžičku medu. S ozdravnou kúrou začínejte pozvolna a v případě nepříjemných příznaků proceduru přerušte.