Úvod Magazín Články Biologické hodiny v našem těle

14. srpna 2023 |

Biologické hodiny v našem těle

V každou hodinu dne je aktivnější určitý orgán (orgánový okruh) a jako takový se nabíjí energií a čistí. Tato moudrost pochází z východní medicíny a praxe jí potvrzuje.

Podle orgánových hodin, je možné vypozorovat své potíže a také upravit svůj režim dne. Není náhoda, pokud se v noci budíte v určitou hodinu, není náhoda pokud vám v některé fázi dne ubude energie. Pokud dítě pláče v určitých hodinách nebo vás vždy v ten samý čas něco bolí.

1. – 3. hodina – játra


V této době nastává útlum (nejnižší okysličení mozku), proto je třeba dávat pozor, např. při cestování. V tuto dobu se rovněž budí žlučníkáři, protože játra a žlučník jsou párové orgány. Nedoporučuje se pít alkohol, kouřit, používat tuky, kávu. Pouze pít vodu.

  • ovládá: metabolismus, oči, vazivo, nervy, nehty
  • vztahy: detoxikace, únava, imunita
  • emoce:  psychické napětí, strach, potlačované emoce

3. – 5. hodina – plíce


V činnosti jsou plíce, proto se obvykle v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, rýmu a se záněty cest dýchacích.

  • ovládá – dýchací systém, kůži, čich
  • vztahy – prohloubení dechu, metabolická příprava na probuzení a aktivitu
  • emoce –smutek, žal, strach, úzkost

5. – 7. hodina – tlusté střevo

V největší činnosti je tlusté střevo. Je dobré si navyknout v tuto dobu na vyprazdňování. Vyhnout se stresu a spěchu. Probouzení je potřebné postupně, neboť nemocní lidé se právě cítí v tuto dobu velmi špatně. Pít hodně čaje.

  • ovládá: zažívací trakt, sliznice
  • vztahy: čištění organismu, sliznic ( odchod hlenů, příprava na jídlo)

7. – 9. hodina – žaludek

Dostává se do činnosti žaludek. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat vitamíny. Tělo potřebuje být v teple. V tuto dobu proto není vhodná studená sprcha nebo koupel.

  • ovládá: trávení, podkoží, chuť ( vstáváme-li brzy je dobré pít pouze vodu, neprobouzet žaludek čajem)
  • vztahy: příjem jídla, sekrece zažívacích šťáv, trávení
  • emoce: stres, strach, obava

9. – 11. hodina – slezina, slinivka


V této době nepožívat alkohol! Je dobré ovoce, med (je to jediná denní doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti). Vyhýbat se přílišné fyzické činnosti. Můžeme podávat vysoké duševní výkony. Kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol.

  • ovládá: lymfu, svaly, imunitu
  • vztahy: produkce enzymů trávení, regulace glykémie, krvetvorba a čištění krve, imunita, lymfa.systém
  • emoce: starosti, obavy, napětí

11. – 13. hodina – srdce

  • Není dobré jej zatěžovat velkým množstvím potravy. Nastává mírný útlum. Pozor na úrazy! Dobrá je procházka nebo krátký spánek.
  • ovládá: krev, cévy
  • vztahy: metabolická aktivita, pocení (= psychika), strach, nespavost
  • emoce: úzkost, deprese

13. – 15. hodina – tenké střevo

V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba na dentistický zákrok). Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.

  • ovládá: srdce, cévy
  • vztahy: trávení, detoxikace, alergie, vstřebávání živých látek, imunita

15. – 17. hodina – močový měchýř

Dobré je pít bylinkové čaje, sportovat. Trávicí systém je schopný přijmout vydatné jídlo. Aktivita stoupá a dosahuje druhého výkonnostního vrcholu.

  • ovládá: kosti, nervový systém
  • vztahy: ledviny, vylučovací systém

17. – 19. hodina – ledviny

Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy. Vydatně pít.

  • ovládá: kosti, uši (= stav ledvin), pohlavní orgány, močový měchýř
  • vztahy: základní energie, očista krve, vylučování
  • emoce: strach, úzkost, obava

19. – 21. hodina – oběh, obal srdce-krev

V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to doba vhodná pro poslech hudby, divadelních her. V této době je nejúčinnější působení antibiotik a lze provádět natírání bolestivých míst. (dráha sexu)

  • ovládá: cirkulace krve, srdce
  • vztahy: přívod kyslíku, minerály a živiny

21. – 23. hodina – doba trojí ohřívač (doba klidu)

Číňané lokalizují toto místo zhruba do oblasti žaludku. Je to doba, kdy se tělo připravuje na spánek. Nečinit nic pro aktivaci. Nikdy nekouřit. Také vynechat jídlo.

  • ovládá: termoregulace, hormon

23. – 1. hodina – žlučník


Ti, kdo mají s tímto orgánem potíže, se obvykle v tuto dobu budí anebo nemohou spát.

  • ovládá: vazivo, úpony svalů, kloubní pouzdra
  • vztahy: metabolické a transform. pochody, napětí
  • emoce: vztek, hněv

Poslední dotazy z poradny a naše rady:

Dobrý den,
Mohla bych vás poprosit o doprucenu vhodných produktu na snížení vyššího cholesterolu LDL?

A pak pro druhou osobu vhodne bylinky na snížení jaterních hodnot (muž 40 let)

Děkuji, Bryndova

Dobrý den Nicol,

LDL cholesterol se usazuje v cévních stěnách, které pak ztrácejí pružnost, zužují se a dokonce může dojít i k jejich ucpání. Když je céva zcela ucpaná, orgán, který vyživuje, odumírá. 

Ke zvýšení cholesterolu v těle dochází nevhodnou stravou, v důsledku nadváhy a obezity, kouřením, pití alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky. Tím dochází například k infarktu myokardu, ucpávání cév dolních končetin či k cévní mozkové příhodě.

Při zvýšeném cholesterolu se paměť zhoršuje a na nic nemáte energii, jste pořád unavení. Mnoho lidí řekne, že jsou to příznaky stárnutí. Ale to není pravda. Všichni víme, že cholesterol je nebezpečný.

Složení bylin pro snížení cholesterolu : rozrazil, bříza list, přeslička, olivovník list, srdečník nať, jmelí nať, čekanka nať, vrbice bílá nať, hloh květ, hloh list, šípky…

Proti cholesterolu také pomáhá  – skořice s medem.  Užívejte denně.

Červený rybíz a aronie – zamezuje ukládaní cholesterolu.

Lískové i Para ořechy – blahodárně působí  na hladinu cholesterolu v krvi.

Rozmarýn – ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a vylučování, respektive pročištění těla.

Jako regulátor cholesterolu v krvi je – Černý kmín

Sezamový olej – snižuje vysoký cholesterol.

Kořen pampelišky – snižuje krevní cholesterol.

Na snížení jaterních hodnot podáváme doplněk stravy z ostropestřce mariánského,  výborná je i lékořice, kořen pampelišky, měsíček lékařský, tymián….. Co se týče stravy, je vhodné zvýšit příjem „zelených“ potravin, jako je brokolice, kapusta špenát,….zásadní je čerstvost a dostatek vlákniny. Vhodné jsou i mrkev, česnek, cibule, které obsahují síru, jež je potřebná ke zvýšení schopnosti detoxifikace jater. Jezte kvašené potraviny jsou zásadotvorné a játra lépe pracují v zásaditém prostředí. Kyselost játra ničí.

Pokud trpíte nadváhou, je nutné snížit tělesné hmotnosti. Vyhněte se alkoholu, sušenkám i uzeninám.

Věřím, že vám některé rady pomůžou.

Přeji vám hodně trpělivosti a vše dobré.

Darina

 

Máte zdravotní potíže a nevíte si rady?

Pomůžeme vám vybrat správnou kombinaci bylinek, výrobků i způsob jejich užití.

Matka příroda má léčivé přípravky pro každého.

PROFESIONÁLNÍ ONLINE PORADNA PŘÍRODNÍ MEDICÍNY

POLOŽIT DOTAZ
Děkujeme za dobrovolný příspěvek na účet: 1436785173/0800