Oslabená imunita
Podzim je roční období, kdy se příroda nádherně zbarvuje. Babí léto nám ještě nabízí příjemné teploty a krásné procházky přírodou. Všude je plno ovoce, začíná sběr švestek, jablek, hrušek a jiného ovoce. Náročná práce je i ve vinohradech, kde sklízejí hrozny.
Září, říjen a listopad jsou měsíce podzimu, kdy trápí lidí nachlazení, rýma a chřipky.
V tomto článku zjistíte:
Co za to může?
Nejčastěji oslabená imunita, kvůli níž jsme mnohem náchylnější k virovým onemocněním. Někteří jsou zdraví jak rybičky a jiní trpí ucpaným nosem a bolesti v krku.
Jak na to, aby jsme předešli onemocnění?
Hlavní roli hrají vitamíny. Pro lidské tělo má velký význam vitamin C! Na podzim je organismus k nemocem náchylnější. Posiluje imunitu a tím zajišťuje obranyschopnost proti virům. Zabraňuje tvorbě oparů a dalším onemocněním infekčního a virového původu. Právě vitamin C je moc významný.
Než začnete v lékárnách nakupovat různé vitamínové pilulky, bonbóny a sirupy, zkuste si energii dodat přírodní cestou.
Mezi velké přírodní zdroje vitamínu patří, jeřabina, šípky, rakytník, kiwi a citrusové plody. Jako prevenci pijte bylinný čaj z echinacey, tymiánu, řebříčku, máty peprné, květ černého bezu, zázvoru, do kterého přidáme trošku medu.
Jezte cibuli a česnek, je to nejúčinnější přírodní lék proti nachlazení. Kurkuma a kajenský pepř, stimuluje a aktivuje náš imunitní systém.
Poslední dotazy z poradny a naše rady:
Zdravím do bylinkové poradny. Před dvěma lety jsem prodělala střevní potíže po konzumaci zkaženého jídla a od té doby se mi střeva nevrátila do normálu. Nějakolik měsíců jsem trpěla stavem, který by se dal nazvat jako chronický průjem (vodnatá stolice několikrát denně). Ale nejsem si jistá, jestli to byl pouze následek střevních potíží. Mohlo to být způsobené i stresem. Z toho, co jsem byla schopná vypozorovat, tak na to neměly potraviny vliv. U lékaře jsem byla, tvrdil, že jsem v pořádku, nenašel žádný zánět ani bakterie, stěr byl v pořádku. Poslal mě na kolonoskopii, ale tam jsem nechtěla jít. Tak mi radil psyllium, ale to moc nepomáhá. Nyní je stav mnohem lepší. Ale přesto mám přibližně jednou za týden tekutou stolici. Léčím se jen se štítnou žlázou, beru Letrox. Jinak jsem zdravá. Chtěla jsem se zeptat, jestli na obnovení rovnováhy ve střevech existuje nějaká bylinná směs. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den paní Adámková,
proti otravě jídlem je nejlepší kořen čekanky nebo Lékořice lysá. Čekanka obsahuje Inulin – podporuje aktivitu metabolismu a tvorbu užitečných střevních bakterií.
Na očistu střev – kořen pampelišky, kořen čekanky a kořen lopuchu.
Sléz – pohlcuje plyny a jedy ze střev.
Lněné semínka – obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, manganu, železa, fosforu, selenu, hořčíku a vitamínu B1,B6, a mají blahodárny vliv na střeva.
Očista střev – čaj z ořechových listů je skvělý na vyčištění střev.
Trnka květ, řepík – pro uchování normální funkce střevního traktu.
Na ozdravení střev – dobromysl.
Pilát lékařský – posiluje žaludek, čistí střeva.
Borůvková nať – podporuji správnou funkci střev.
Heřmánek pravý – napomáhá správné činnosti střev.
Routa vonná – přispívá k normální činnosti střevního traktu, ovlivňuje mikrobiální rovnováhu.
Na pročištění střev nalačno : 2 dcl vody + čtvrt malé lžičky sody bic. + čtvrt malé lžičky javorového sirupu.
Vyzkoušejte některé bylinky a věřím , že váš problém se vyřeší.
Darina