
Pampeliška léčí rakovinu, ledviny, játra i žaludek
Pampeliška je extrémně prospěšná rostlinka, která velmi účinně detoxikuje játra, léčí alergie, má močopudné vlastnosti, snižuje cholesterol, stimuluje tvorbu žluče a je také extrémně prospěšná pro těhotné ženy a ženy po přechodu.

V tomto článku zjistíte:
Sběr pampelišky:
Nejideálnějším časem na sběr pampelišky je duben, tedy v době, kdy je jí nejvíce ve stavu rozkvetlá. Sbírat ji však můžete i v průběhu celého léta a podzimu.
Natrhejte si ji však v místech, které nejsou znečištěny, tedy mimo silnic a jiných zdrojů možné kontaminace škodlivými látkami.
Všechny části pampelišky mají léčebné vlastnosti, proto je dobré ji ze země vybrat pomocí nožíku celou, včetně kořenů.
Části pampelišky a jejich léčivé účinky:
Listy pampelišky jsou výborné do salátů a můžete je smíchat s vajíčky nebo bramborami. Pampeliškové listy obsahují více vitamínů než rajčata či špenát.
Mají větší množství betakarotenu jako mrkev a jsou také bohatým zdrojem dopad ostatních důležitých výživných látek.
Stonky pampelišky pročišťují krev, zmírňují problémy se žaludkem, regulují metabolismus a stimulují funkci žlučníku.
V různých zdrojích lidové medicíny se doporučují i jako silný lék na cukrovku. No a mléko ze stonků, které se považuje za škodlivé, je naopak výborné na odstraňování a léčbu bradavic.
Květiny pampelišky se zase používají k výrobě sirupu, který pročišťuje krev, posiluje ji, zlepšuje trávení a zmírňuje projevy kašli a nachlazení.
Jak si vyrobit pampeliškový sirup?
Natrhejte přibližně 400 pampeliškových květů, vložte je do velkého zavařovací skla (nebo několik menších) a zalijte je 3 litry vody.
Potom přidejte 4 citrony a 4 pomeranče nakrájené na plátky a směs nechte odstát 24 hodin.
Druhý den přeceďte směs přes látku a tekutinu přelijte do hrnce. Přidejte 4 dcl cukru, zamíchejte aby se rozpustil, přiveďte to do varu a na mírném ohni vařte přibližně 90 minut. Často míchejte.
Po dovaření, když už sirup zhoustne, odstavte oheň a přelijte sirup do sterilizovaných skleněných nádob (lijte pomalu, aby skla nepraskly od tepla).
Tento sirup je výborný k léčbě kašle, nachlazení a bronchitidy. Může být podáván i dětem.
Jak si vyrobit pampeliškový čaj?
Natrhejte listy pampelišky a vysušte je na vzduchu. Z vysušených listů si pak běžným způsobem připravte pampeliškový čaj.
Čaj pijte vždy čerstvý, můžete si ho dosladit medem. Med však přidávejte a čaj míchejte vždy jen dřevěnou, ne kovovou lžičkou.
Poslední dotazy z poradny a naše rady:
Užívání Artyčoku
Ako dlho sa môže užívať,Artičoka?

Dobrý deň Júlia,
doporučené množství artyčoky na den závisí na individuálních potřebách a stravovacích návycích. Obecně se však doporučuje jíst artyčoky v rámci pestré a vyvážené stravy, přičemž neexistuje přesně stanovené množství artyčoky, které byste měli denně konzumovat. Působí jako antioxidant, zlepšuje trávení, podporuje činnost jater, detoxikaci, kontrolu tělesné hmotnosti a přispívá k normálnímu stavu slinivky a krevního cukru. Artyčok nemá žádné vedlejší účinky, přesto by jeho užívání vždy měli zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem lidé se zdravotními problémy. Doporučená denní dávka Artyčoku v prášku činí 2 – 3 gramy prášku (2-3 odměrky 1g). Denní dávku Artyčoku, zamíchejte jej do 200 ml tekutiny, nejlépe do vody nebo čaje. Prášek může být použit jako příchuť nebo doplněk do různých pokrmů.
Artyčok působí natolik účinně a silně, že jej nemusíte kombinovat s dalšími přírodními produkty.
Já, osobně užívám listy Artyčoku + kořen Lopuchu + bobkový list, tak dva týdny. Pak nechám týden klid a opět začnu Artyčok, ostropestřec, kurkuma a pepř. Cítím se zdravě a plná energie.
Nedoporučuji pro těhotné a kojící ženy.
Júlie, přeji vám do nového roku 2025 hodně zdraví, radosti a všeho dobrého.
Darina