Používáte alobal?
Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní.
Kromě pečení se často používá i na balení jídla a takto uchovává v chladničce.
V tomto článku zjistíte:
Problémy, které může alobal způsobit
Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický.
Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažné poškození mozku.
Současné studie dokonce prokázaly, že je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.
Kromě toho, hliník může způsobovat i tato onemocnění:
- ztrátu paměti
- nedostatek koncentrace
- problémy s tělesnou rovnováhou
- ztráta kontroly nad ovládáním svalů
Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.
Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí jejich více lámavými.
V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.
Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.
Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu.
Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic.
Pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku k jídlu.
Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekli bylinky, rajčata a citrusové ovoce jako jsou citrony, limetky či pomeranče.
Poslední dotazy z poradny a naše rady:
Zánět dvanácterníku
dobrý den, maminku trápí již několik měsíců zánět dvanácterníku, je jí 90let, mudr nechce zatěžovat ATB, protože mimo to bere spousty prášků na srdce, žaludek, ředění krve, tlak, cukrovku...
Je možné doporučit nějaké byliny? má silné bolesti břicha, v nemocnici byla týden, ale k ničemu, jen určili původce bolestí.
Děkuji.
Dobrý den Věrko,
dvanácterník je první částí tenkého střeva navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. V této 12 cm dlouhé trubici ( z toho důvodů název dvanácterník ) dochází především k odstranění vysoké kyselosti tráveniny vypuzení ze žaludku. Ústí sem vývod z jater a ze slinivky.
Dvanácterník je místem, kde dochází rozklad a přeměny potravy zvané emulgace tuků. Tento proces je nesmírně důležitý, neboť jak je známo, tuky se nerozpouštějí ve vodě. Veškeré enzymy, působící na tuky a zajišťující jejich rozklad, jsou aktivní ve vodném prostředí. Proto je z jater vylučovaná žluč, která umožní vznik emulze. V této formě se stávají tuky pro enzymy dostupné a ve dvanáctníku je tak nastartován proces jejich rozkladu a přeměny.
Věrko, pro vysvětlení jsem popsala v krátkosti, jak je důležitý dvanácterník v našem těle. Tím, že vaše maminka bere tolik prášku, není se čemu divit, že má takové bolesti žaludku.
Já bych doporučovala, hlavně na zklidnění heřmánek, řepík, jitrocel, ostropestřec, šalvěj, kořen čekanky. Můžu doporučit i extrakt z Kalisie – je výborný proti zánětu žaludku, slinivky, dvanácterníku i sleziny. Při bolesti žaludku pomáhá 2 dcl vody a jedna lžička jablečného octa. Můžete i na špic lžičky sodu bicarbonu s vodou. Pít ráno nebo po jídle.
Je důležité, aby lékařka schválila této byliny i další mé rady , při užívání tolik léku.
V maximální míře je třeba odlehčit omezením smažených a tučných jídel, cukru a sladkostí, alkoholu a dalších jedů. Doslova sebevražedná je potravinová kombinace tuk + rafinovaný cukr + tvrdý alkohol.
Ještě vyzkoušejte – kápnete 4 kapky kokosového oleje na pupík a masírujeme do 4 cm kolem pupíku. Bolesti by měli ustoupit.
Věrko, přeji vám hodně trpělivosti a mamince úlevu od bolestí.
Darina