
Správné míchání a dávkování ingrediencí
Správný výběr bylinných ingrediencí
Správná metoda měření bylinných ingrediencí
Správné dávky dle nemoci

V tomto článku zjistíte:
Při míchaní bylinných ingrediencí si položte základní otázku:
- Je to posilující bylina nebo má nějaké specifické účinky na některou tělesnou soustavu?
- Pomáhá táto ingredience k danému přípravku?
- Které byliny v daném receptu potřebujeme ještě přidat a které odebrat?
- Zahušťuje táto ingredience daný přípravek nebo jej zvláčňuje?
Tvorba receptů skrývá prostor tvořivosti. A proto, pokud se řídíte svou intuicí a selským rozumem, dosáhnete výjimečných výsledku.
Pro každou osobu dle zdravotního problému vytvoříte přípravek na míru.
V minulosti si všichni bylinkáři pěstovali své byliny nebo chodili sbírat do přírody. Řídili se svou intuici a vnitřním věděním. Většinou všechny recepty vyzkoušeli na sobě , příbuzných a známých. Jejich metoda měření byla velmi prostá a všestranná. I dnes se ti opravdoví bylinkáři, řídí touto metodou a pěstováním svých bylin.
Byliny se odměřují na 3 díly ( např.) – 3 díly šalvěje, 1 díl heřmánku, 2 díly meduňky. Toto je ,, díl,, měřící jednotkou. Buď to je polévková lžička, kávová lžička nebo šálek.
Pokud si chcete vyrábět své bylinné přípravky ve velkém, používejte ,,díl,, jako šálek. Hlavně dodržujte doporučené jednotlivé poměry bylin.
Pro určení vhodné dávky bylinného přípravku je nutné, si položit otázku: Jaké účinky mají konkrétní byliny? Používají se k léčbě konkrétního zdravotního problému nebo orgánové soustavy?
Především je nutné tělo pročistit zevnitř. Základem zdraví jsou zdravá střeva, ve kterých je 80 % imunity. Ve střevech se vstřebává většina minerálů, vitamínu…a pokud nejsou v pořádku a pročištěné střeva, je zbytečné bylinnými přípravky krmit bakterie, paraziti, plísně, které tam nepatří. Takže je to zbytečné maření produktů, tělo z nich nemá žádný prospěch.
U každého člověka má nemoc jinou příčinu. Co pomůže jednomu u druhého neplatí.
Proto je důležité o dotyčném člověku zjistit – je hodně oslabený, vyhublý, robustní, citlivý, vystresovaný……? A zamyslete se i nad jeho povahou nemocí, jestli se nejedná o psychický, chronický nebo akutní problém.
Pro ty, kdo teprve začínají s bylinářstvím, musí vědět, že vždy začínáme s užíváním menších dávek. V případě potřeby je můžete postupně zvyšovat.
Chronický stav – je dlouhodobé narušení rovnováhy organismu. Jedná se např. o artrózu, nespavost, senná rýma, bolest zad, astma, alergie.
Jsou to zdravotní problémy, které můžou kdykoliv propuknout.
Při chronických problémech dávkujeme následovně:
Tinktura – půl lžičky až jedna lžička třikrát denně.
Čaj – 3 – 4 šálky denně, popíjíme několik týdnů
Kapsle – 2 kapsle třikrát denně
Akutní stav – je okamžité, náhlé propuknutí nemoci, které vyžaduje ihned zvýšenou pozornost. (bolest břicha, bolest hlavy, bolest zubů, bolest ucha, chřipka, nachlazení, kašel, angína….
Při akutních problémech dávkujeme následovně:
Tinktura – 1/4 až 1/2 čajové lžičky každou hodinu.
Čaj – jeden šálek popíjíme za hodinu.
Kapsle – jedna kapsle každou hodinu.
Poslední dotazy z poradny a naše rady:
Užívání Artyčoku
Ako dlho sa môže užívať,Artičoka?

Dobrý deň Júlia,
doporučené množství artyčoky na den závisí na individuálních potřebách a stravovacích návycích. Obecně se však doporučuje jíst artyčoky v rámci pestré a vyvážené stravy, přičemž neexistuje přesně stanovené množství artyčoky, které byste měli denně konzumovat. Působí jako antioxidant, zlepšuje trávení, podporuje činnost jater, detoxikaci, kontrolu tělesné hmotnosti a přispívá k normálnímu stavu slinivky a krevního cukru. Artyčok nemá žádné vedlejší účinky, přesto by jeho užívání vždy měli zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem lidé se zdravotními problémy. Doporučená denní dávka Artyčoku v prášku činí 2 – 3 gramy prášku (2-3 odměrky 1g). Denní dávku Artyčoku, zamíchejte jej do 200 ml tekutiny, nejlépe do vody nebo čaje. Prášek může být použit jako příchuť nebo doplněk do různých pokrmů.
Artyčok působí natolik účinně a silně, že jej nemusíte kombinovat s dalšími přírodními produkty.
Já, osobně užívám listy Artyčoku + kořen Lopuchu + bobkový list, tak dva týdny. Pak nechám týden klid a opět začnu Artyčok, ostropestřec, kurkuma a pepř. Cítím se zdravě a plná energie.
Nedoporučuji pro těhotné a kojící ženy.
Júlie, přeji vám do nového roku 2025 hodně zdraví, radosti a všeho dobrého.
Darina