Úvod Magazín Články Užitečné vitaminy
Yuzu

16. listopadu 2021 |

Užitečné vitaminy

Vitamín A

Vitamín A udržuje ostrý zrak, zdravou kůži a výkonný imunitní systém. Je to vitamín rozpustný v tuku a je skladován v játrech. Tělo jej může získat částečně z živočišného tuku a částečně si ho vytváří samo ve střevech z beta-karotenu a ostatních karotenoidů z ovoce a zeleniny.

Tento vitamín zabraňuje šerosleposti, udržuje kožní buňky a buňky všech sliznic v dobrém stavu, pomáhá při tvorbě zubů a kostí a je životně důležitý pro normální reprodukci, růst a vývoj organismu. Je nepostradatelný pro imunitní systém, včetně zásob imunitních buněk, které se nalézají ve sliznicích zažívacích a dýchacích cest a tím vytvářejí důležitý prvek obrany proti vniknutí infekce.

Hlavní přínos:

  • udržuje dobrý zrak
  • pomáhá oku přizpůsobovat se při přechodu ze světla do tmy
  • ulevuje „suchým očím“
  • zvyšuje rezistenci k infekcím
  • pomáhá zvládat opary, pásový opar, bradavice, pomáhá kontrolovat alergické stavy
  • může být účinný proti rakovině prsu a plic
  • při dostatečně vysoké hladině může zvyšovat účinek chemoterapie
  • blahodárně působí na sliznici zažívacího traktu

Vitaminy B

Vitamín B1 ( thiamin )

přispívá ke zdravému metabolismu a správné funkci nervové soustavy. Je nezbytný pro přeměnu sacharidů z potravy v energii. Mírný nedostatek může způsobovat podrážděnost, deprese, svalovou slabost a úbytek na váze. Závažný nedostatek vyvolává nemoc beriberi – onemocnění, které vede k mentální poruše, úbytku svaloviny, paralýze, poškození nervů, případně až ke smrti. Nepříznivé účinky z nadbytku neexistují, protože nadbytek se vyloučí močí.

Pijete-li více kávy nebo čaje, potřebujete zvýšit příjem tiaminu, protože tyto nápoje vyčerpávají tělesné zásoby tohoto vitamínu.

  • při pocitech snížené citlivosti a brnění
  • při poruchách trávení
  • při alkoholismu
  • při srdečních chorobách

Dostatek se nachází v celých zrnech, fazolích, ořechových jádrech, slunečnicové semena a rostlinný semenech. Nejlepším zdrojem je libové vepřové maso.

Obsah vitaminu B1 v potravinách v mg/100g:

Pivovarské kvasnice – 0,701
Fazole – 0,715
Hrách – 0,798
Vlašské ořechy – 0,405
Čočka – 0,528

Vitamín B2 ( Riboflavin )

Tento vitamín se podílí na přeměně bílkovin, tuků a sacharidů v energii potřebnou pro tělo. Hraje životně důležitou roli při tvorbě hormonu štítné žlázy, který právě urychluje metabolismus a pomáhá zajišťovat energetickou potřebu pro všechny tělesné orgány. Riboflavin také podporuje tvorbu imunitních buněk nezbytných pro boj s infekcí a ve spojení s železem se účastní tvorby červených krvinek. Přeměňuje vitamíny B3 a B6 na aktivní formy, aby mohly tyto vitamíny plnit svou funkci.

Riboflavin také vyváří látky podporující antioxidanty – například vitamín E – v ochraně buněk před volnými radikály. Je nezbytný pro zachování a hojení tkání, zvláště po úrazech, chirurgických výkonech a spáleninách. Podílí se na udržování dobré funkce očí a centrálních i periferních nervů. Zvyšováním antioxidačních pochodů chrání tento vitamín mnoho tělesných tkání, především oční čočky, je proto prevencí katarakty – mléčného zákalu čočky. Má schopnost snižovat frekvenci a závažnost migrény. Předpokládá se, že u nemocných s migrénou dochází ke snižování zásob energie v mozkové tkáni a riboflavin může zabránit záchvatům zvýšením zásobení mozku energií.

Riboflavin je cenný při léčení kožních onemocnění, včetně rosacey. V kombinaci s B3 a B6 může být prospěšný při nervových i jiných onemocněních, například u Alzheimerovy choroby, poruch citlivosti, epilepsie, roztroušené sklerózy, úzkostných stavů stresu a chronické únavy. Doporučené denní množství riboflavinu je 1,5 mg pro ženy i muže. K základním projevům nedostatku patří bolavé ústní koutky a zvýšená citlivost na sluneční záření se slzením, pálením a svěděním očí. Může se také objevit chudokrevnost provázená zvýšenou únavou.  Nadbytek není nebezpečný, protože se jeho přebytek vylučuje močí.

K dobrým přírodním zdrojům patří mléko, sýr, jogurt, játra, hovězí maso, ryby, celozrnný chléb, vejce a houby. Mléko ponechané na slunci v průhledné sklenici ztrácí za několik hodin tři čtvrtiny riboflavinu, protože ten je mimořádně citlivý na sluneční záření.

Obsah vitaminu B2 v potravinách v mg/100g:

Špenát – 0,253
Čočka – 0,209
Fazole – 0,241
Tvaroh – 0,421
Banány – 0,133

Vitamín B3  ( niacin )

Závažný nedostatek tohoto vitamínu B3, kyseliny nikotinové se projevuje těžkým onemocněním.

Niacin se používá k prevenci a léčbě depresí, kloubních onemocnění a mnoha dalších chorob.

Niacin je potřebný k uvolňování energie ze sacharidů. Zúčastňuje se řízení hladiny krevního cukru, udržování zdravé kůže, správné funkce nervového systému a zažívání.

Mírný nedostatek niacinu se projeví skvrnami na podrážděné kůži, ztrátou chuti k jídlu, poruchami trávení a slabostí.

  • při nespavosti
  • při kloubních potížích
  • při úzkostných stavech a depresi

Niacin je obsažen v hovězím a kuřecím mase, rybách a ořechových jádrech. Rovněž  mléko, vejce a mléčné výrobky jsou zdrojem niacinu.

Obsah vitaminu B3 v potravinách v mg/100g:

Rýže – 6
Čočka – 3,1
Brambory – 1-2
Mrkev – 1

Vitamin B5 ( kyselina pantotenová )

Podporuje růst vlasů, nehtů, kloubních pouzder.

Vyskytuje se v zelenině, ovoci, ořechách, zrninách, semenech.

Vitamin B6 ( Pyrodoxin )

Významný pro:

tvorbu červených krvinek, pomoc při tvorbě bílkovin v buňkách, tvorba chemických látek v mozku – například serotoninu – a uvolňování energie z energetických zásob v organismu, to jsou jen některé funkce tohoto vitamínu. Je k dostání jako pyridoxin hydrochlorid nebo pyridoxal-5-fosfát (P-5-P). Obě formy jsou vhodné, nicméně odborníci doporučují variantu P-5-P, protože má snadnější vstřebatelnost.

Nedostatek vitaminu B6 se projevuje tvorba aftu a rozpraskané koutky, v noci úporné křeče v nohách.

  • přispívá k normální tvorbě červených krvinek,
  • k normální funkci imunitního systému,
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání,
  • k regulaci hormonální aktivity.
  • k normální psychické činnosti

Dobrým zdrojem jsou ryby, drůbež, cizrna, brambory, avokádo a banány.

Vitamin B7 ( Biotin ) a  B5 ( kyselina pantotenová ) 

Biotin a kyselina pantotenová jsou v potravě bohatě zastoupené jejich nedostatek je prakticky vyloučen.

Biotin má zvláštní význam pro využití glukózy, základního paliva pro organismus a pro udržování zdravých nehtů a vlasů. Vitamín B5 tělo potřebuje k udržování správné komunikace mezi mozkem a nervovým systémem a k tvorbě určitých stresových hormonů.

  • pro dobrý stav vlasů a nehtů
  • podpůrná léčba při odvykání kouření
  • ve stresovém období
  • při migréně
  • při chronickém únavovém syndromu
  • chronické zažívací
  • při alergiích
  • při cukrovce

Biotin je obsažen v játrech, sójových výrobcích, ořeších, ovesných vločkách, rýži, ječmenu, luštěninách, květáku a nebroušeném pšeničném zrnu. Nejbohatším zdrojem kyseliny pantotenové jsou vnitřnosti, ryby, drůbež, celá zrna, jogurt a luštěniny. biotin udržuje vlasy zdravé, ale nemůže odstranit plešatost, pokud nejde o vzácný případ velkého nedostatku biotinu. Stejně tak kyselina pantotenová nemůže odstranit šedivění vlasů způsobené věkem.

Vitamin B12  ( Kobalamin )

Zabraňuje anémii, krevním chorobám, encefalii.

Výskyt v mléčných výrobcích, vejcích, játrech.

B17 (Amygdalin, Laetril)

Je přirozená látka vyskytující se v největším množství v jádrech meruněk, v hořkých mandlích, mnoha dalších semenech a plodech.  Z meruňkových jader, které jsou zdrojem pro tělo potřebného vitaminu B17, kyseliny listové, betakarotenu, hořčíku a kyseliny salycilové.

B17 je důležitá při :

  • ochraně buněk před oxidativním stresem
  • normálnímu fungování imunitního systému

Vitamin C

Má kolísavou denní spotřebu okolo 75 mg. Záleží na sezoně, v zimě je jeho potřeba menší, v létě větší. Vyskytuje se v čerstvém ovoci a zelenině. Je to silný antioxidant, účastní se udržování normálního metabolismu a stavu vaziva a chrupavek a také má význam pro tvorbu protilátek. Slouží jako prevence a léčba chřipky, nachlazení, rakoviny, ale pomáhá také při kardiovaskulárních nemocech jako je angína pectoris, zlepšuje funkci srdečního svalu a stav koronárních tepen. Vitamín C působí příznivě na snižování sérové hladiny celkového cholesterolu a zvyšuje koncentraci HDL cholesterolu, takzvaně dobrého cholesterolu. Pomáhá také k rychlejšímu odvodu kyseliny mléčné z organismu. Kuřáci mají větší spotřebu vitaminu C, protože u kuřáků je větší produkce volných radikálů a v krvi mají menší množství vitamínu.

Při onemocnění je možné zvýšit na 1gram denně, ale je zapotřebí ho dávkovat rovnoměrně, protože se rychle vstřebává a pokud se nespotřebuje hned, dochází k jeho okamžitému vyloučení z organismu. V zásobách je ho kolem 3 gramů v lidském těle, větší množství tělo vyloučí.

Obsah vitaminu C v potravinách v mg/1kg:

  • Brokolice – 1130
  • Rakytník – 1500
  • Paprika – 1615
  • Petržel – 1369
  • Jahody – 618
  • Rybíz černý – 1360
  • Zelí bílé – 329
  • Pomeranče – 513
  • Citrony – 443
  • Rajčata – 224
  • Banány – 100

Opomíjeným, ale významným zdrojem vitaminu C jsou čerstvé brambory. V České republice jsou brambory zdrojem asi 30% vitaminu C.

Vitamin E

Vitamín E je výborným lékem na srdce, svalové potíže, a tzv. ženské potíže. O vitamínu E je známo, že pomoci jeho zvýšeného příjmu se vyléčí takové nemoci, jakou jsou chronické záněty ledvin,  povrchový zánět žil, těžké opařeniny, noční křeče lýtek – zde je nutno ještě podávat hořčík, zinek, nejlépe však mumio, které je komplexem minerálů a stopových prvků. Dále je pak výborným lékem při tzv. Bércovém vředu.

Udržuje pokožku živou, vláčnou a pružnou, pomáhá zhojit, až do vymizení jizvy, hojí nehojící se rány, užíváním vitamínu E dostanete také chuť do života, budete se cítit plní energie, zvýší se váš sex-appeal. Každopádně díky užívání tohoto vitamínu, můžeme posunout začátek menopauzy na 50-59 rok života ženy, což díky delší přirozené tvorbě ženského hormonu estrogenu má vliv na správnou činnost srdíčka a  stav kostí – nedochází předčasně k odvápňování, tedy k osteoporóze, logicky je tedy nutno tento vitamín, při tomto onemocnění přijímat ve vyšších dávkách. Při menopauze je pak tento vitamín E důležitý k léčbě komplikací, které menopauzu doprovázejí, jako například – bolesti hlavy, návaly tepla, hysterie – snížená psychická odolnost. U všech těchto potíží doporučuji dvakrát ročně využívat balení mumia, přijímat minerály jako je hořčík, vápník, zinek, křemík.

Tento vitamín E působí pozvolně a je nutné jej užívat dlouhodobě, i když u koronárních chorob, například u sklerózy koronárních cév, je zlepšení patrné již po deseti, až patnácti dnech užívání. Pak je nutno vitamín přijímat ještě šest, až deset týdnů, případně v malých dávkách, třeba co tři dny i doživotně.

U těžších onemocnění, jako jsou vleklé záněty ledvin, bércové vředy, revmatické horečce, aj., nastupuje trvalý účinek, až po patnácti a více týdnech, nutné je ovšem ještě řadu týdnů pokračovat v užívání vitamínu E v nižších dávkách.

Protože se vitamín E stykem s kovem ničí je nutné upravovat rakytník tak, aby nedošlo ke styku s železem, případně olej je nutno podávat na umělohmotné, nebo dřevěné lžičce, to platí i pojídání plodů, zavařenin a marmelád. Rovněž je nutné – dobré, nepřijímat současně s rakytníkem stravu a nápoje bohaté na železo. Případně rakytník, nebo vitamín E, pozřete hodinu před, nebo dvě hodiny po takovémto jídle, či nápoji.

Jen při dvou onemocněních je nutné být na pozoru při užívání čistého vitamínu E, při vysoké hypertenzi a při revmatickém onemocnění srdce, zde je nutné se poradit s odborníkem lékařem, nebo dobrým přírodním terapeutem. Pokud se rozhodnete pro užívání rakytníkového oleje, doporučuji začít raději s nižšími dávkami, tedy 1 čajová lžička denně, po deseti dnech přidat jednu lžičku oleje na víc, až do čtyř lžiček na den.

Dávkování a doba užívání je u každé nemoci a u každého člověka individuální a je dobré se vždy poradit.

související produkty

Poslední dotazy z poradny a naše rady:

Divertikly na střevě.

Jana

Dobrý den, prosím o radu,jaké bylinky by pomohly vyléčit divertikly na střevě.
Užívám pouze simethicon 80mg -pomáhá mi při trávení proti nadýmání.
Hodně mě to trápí a je to nepříjemné.
Přikládám lékařskou zprávu.
Děkuji moc
Hezký den
Jana

Dobrý den Jani,

divertikl je výchlipka stěny trávicí trubice, která se nachází nejčastěji na oslabeném úseku v tlustém střevě, hlavně na esovité kličce a sestupném tračníku. Je to onemocnění střeva, při kterém dochází zanícení výchlipek. Vyskytují se poměrně často, lidi nad 50 let  postihuje až 60%  populace.

Situaci zhoršuje nedostatek vlákniny ve stravě, nedostatek příjmu ovoce a zeleniny, špatné stravovací návyky, málo pohybu, málo tekutin….. čím vzniká tuhost stolice, která se neposouvá a tím vzniká tlak v trávicím traktu. Poškozuje stěny střeva a dochází k přemnožení bakterií.

Důležité je dodržovat pitný režim, nepřejídat se a docílit pravidelné vyprazdňování.

Rozmarýn – výrazně zlepšuje  prokrvení trávicího traktu, navíc zvyšuje tvorbu žluči a trávicích enzymů. Takže je vhodný při zažívacích potížích

Můžu doporučit –  Ostropestřec, Lnice,  Psyllium, Kurkumu, olej Rakytníku, nať petržele, Saturejku, Koriandr, Řebříček,  Libeček, kořen Čekanky a Pampelišky…..

Simethicon, který užíváte je v pořádku, nemá žádné nežádoucí účinky pro organismus.

Přeji vše dobré a hodně trpělivosti.

Darina

 

Máte zdravotní potíže a nevíte si rady?

Pomůžeme vám vybrat správnou kombinaci bylinek, výrobků i způsob jejich užití.

Matka příroda má léčivé přípravky pro každého.

PROFESIONÁLNÍ ONLINE PORADNA PŘÍRODNÍ MEDICÍNY

POLOŽIT DOTAZ
Děkujeme za dobrovolný příspěvek na účet: 1436785173/0800