Výroba tinktur
V tomto článku zjistíte:
Co jsou tinktury a jak je vyrobit?
Tinktury jsou koncentrované tekuté extrakty z bylin. Jsou velmi silné a účinné při léčbě různých zdravotních problémů.
Většina tinktur se vyrábí v alkoholovém, glycerínovém a octovém základu (rozpouštědle). Pro děti jsou vhodnější tinktury vyrobené v octě.
Existuje mnoho postupů výroby tinktur, ale já mám vyzkoušený a osvědčený tradiční postup našich babiček.
K výrobě tinktury budete potřebovat:
- byliny
- rozpouštědlo
- sklenici s víčkem
- Byliny nakrájíme na kousky (nejlepší jsou čerstvé), můžeme použít i sušené, ale nemají tolik léčivých účinků. Proto já, zásadně používám své vypěstované a čerstvé. Vložte nakrájené byliny do čisté, suché sklenice.
- Zalejte byliny rozpouštědlem , aby jeho hladina sahala asi 5-7 cm nad okraj. Je nutné, aby byly všechny byliny namočené v rozpouštědle. Zavíčkujte sklenice.
- Položte sklenici na teplé, tmavší místo a nechte macerovat 4 – 6 týdnu.
- Každý den vezměte sklenici a protřepejte. Tím, promícháte byliny ve sklenici, aby se dlouho neusazovali na dně (říká se, že tím přizvete magické síly, k stáhnutí léčivých sil bylin, do získaného extraktu.)
- Po maceraci přeceďte tinkturu přes sítko a tinkturu přelejte do sklenic nebo lahví a uzavřete. Byliny dejte do kompostu.
Tinktura vám takto na tmavém místě vydrží více let.
Poslední dotazy z poradny a naše rady:
Zánět varlete
Dobrý den. Chytl jsem od přítelkyně příušnice a po týdnu se mi objevil zánět pravého varlete (přikládám foto zprávy). Nasadili mi antibiotika Doxybene, jelikož jsme následkem příušnic přišli o miminko (přítelkyně byla těhotná), chci udělat maximum pro doplnění antibiotické léčby.
Děkuji, Michal.
Dobrý den Michale,
záněty varlat jsou běžně léčitelné antibiotiky. Léčení záleží od rozsahu zánětu a celkového zdravotního stavu. Doporučuji klid na lůžku.
Zánětu se můžeme zbavit změnou jídelníčku. Z jídelníčku vyřaďte mléčné výrobky, kávu, cukr, lepek, ztužené tuky. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám, které přirozené živiny ztrácejí, a naopak jsou nabušené konzervanty, barvivy, aromaty a dalšími nežádoucími látkami.
Doporučit do jídelníčku:
- Zelenina by měla tvořit větší část vašeho protizánětlivého jídelníčku. Vše co nejméně zpracované a ideálně čerstvé.
- ovoce, hlavně bobuloviny. Ovoce jezte méně než zeleniny kvůli nadbytku fruktózy.
- zdravé, co nejméně zpracované tuky
- tučné mořské ryby
- ořechy
- koření zázvor, kurkuma
- kvalitní čaje
Proti zánětu je výborný vitamín C. Ochraňuje buňky, podporuje imunitní systém, který je důležitý při obraně těla proti infekcím. Silná imunita – je proto pro vznik zánětu prvořadá.
Na zánět můžu doporučit bylinky ( tinktury) – heřmánek, kočičí dráb, vrbovka, ostropestřec, řepík, černý bez, šalvěj s levandulí, bobkový list, brusinky…
Michale, vyzkoušejte některé rady a věřím, že zdravotní problémy se vyřeší.
Přeji hodně trpělivosti a vše dobré.
Darina