
Výroba tinktur

V tomto článku zjistíte:
Co jsou tinktury a jak je vyrobit?
Tinktury jsou koncentrované tekuté extrakty z bylin. Jsou velmi silné a účinné při léčbě různých zdravotních problémů.
Většina tinktur se vyrábí v alkoholovém, glycerínovém a octovém základu (rozpouštědle). Pro děti jsou vhodnější tinktury vyrobené v octě.
Existuje mnoho postupů výroby tinktur, ale já mám vyzkoušený a osvědčený tradiční postup našich babiček.
K výrobě tinktury budete potřebovat:
- byliny
- rozpouštědlo
- sklenici s víčkem
- Byliny nakrájíme na kousky (nejlepší jsou čerstvé), můžeme použít i sušené, ale nemají tolik léčivých účinků. Proto já, zásadně používám své vypěstované a čerstvé. Vložte nakrájené byliny do čisté, suché sklenice.
- Zalejte byliny rozpouštědlem , aby jeho hladina sahala asi 5-7 cm nad okraj. Je nutné, aby byly všechny byliny namočené v rozpouštědle. Zavíčkujte sklenice.
- Položte sklenici na teplé, tmavší místo a nechte macerovat 4 – 6 týdnu.
- Každý den vezměte sklenici a protřepejte. Tím, promícháte byliny ve sklenici, aby se dlouho neusazovali na dně (říká se, že tím přizvete magické síly, k stáhnutí léčivých sil bylin, do získaného extraktu.)
- Po maceraci přeceďte tinkturu přes sítko a tinkturu přelejte do sklenic nebo lahví a uzavřete. Byliny dejte do kompostu.
Tinktura vám takto na tmavém místě vydrží více let.
Poslední dotazy z poradny a naše rady:
Užívání Artyčoku
Ako dlho sa môže užívať,Artičoka?

Dobrý deň Júlia,
doporučené množství artyčoky na den závisí na individuálních potřebách a stravovacích návycích. Obecně se však doporučuje jíst artyčoky v rámci pestré a vyvážené stravy, přičemž neexistuje přesně stanovené množství artyčoky, které byste měli denně konzumovat. Působí jako antioxidant, zlepšuje trávení, podporuje činnost jater, detoxikaci, kontrolu tělesné hmotnosti a přispívá k normálnímu stavu slinivky a krevního cukru. Artyčok nemá žádné vedlejší účinky, přesto by jeho užívání vždy měli zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem lidé se zdravotními problémy. Doporučená denní dávka Artyčoku v prášku činí 2 – 3 gramy prášku (2-3 odměrky 1g). Denní dávku Artyčoku, zamíchejte jej do 200 ml tekutiny, nejlépe do vody nebo čaje. Prášek může být použit jako příchuť nebo doplněk do různých pokrmů.
Artyčok působí natolik účinně a silně, že jej nemusíte kombinovat s dalšími přírodními produkty.
Já, osobně užívám listy Artyčoku + kořen Lopuchu + bobkový list, tak dva týdny. Pak nechám týden klid a opět začnu Artyčok, ostropestřec, kurkuma a pepř. Cítím se zdravě a plná energie.
Nedoporučuji pro těhotné a kojící ženy.
Júlie, přeji vám do nového roku 2025 hodně zdraví, radosti a všeho dobrého.
Darina