Úvod Magazín Články Výroba tinktur

12. února 2022 |

Výroba tinktur

V tomto článku zjistíte:

Co jsou tinktury a jak je vyrobit?

Tinktury jsou koncentrované tekuté extrakty z bylin. Jsou velmi silné a účinné při léčbě různých zdravotních problémů.

Většina tinktur se vyrábí v alkoholovém, glycerínovém a octovém základu (rozpouštědle). Pro děti jsou vhodnější tinktury vyrobené v octě.

Existuje mnoho postupů výroby tinktur, ale já mám vyzkoušený a osvědčený tradiční postup našich babiček.

K výrobě tinktury budete potřebovat:

  • byliny
  • rozpouštědlo
  • sklenici s víčkem
  1.  Byliny nakrájíme na kousky (nejlepší jsou čerstvé), můžeme použít i sušené, ale nemají tolik léčivých účinků. Proto já, zásadně používám své vypěstované a čerstvé. Vložte nakrájené byliny do čisté, suché sklenice.
  2.  Zalejte byliny rozpouštědlem , aby jeho hladina sahala asi 5-7 cm nad okraj. Je nutné, aby byly všechny byliny namočené v rozpouštědle. Zavíčkujte sklenice.
  3.  Položte sklenici na teplé, tmavší místo a nechte macerovat 4 – 6 týdnu.
  4. Každý den vezměte sklenici a protřepejte. Tím, promícháte byliny ve sklenici, aby se dlouho neusazovali na dně (říká se, že tím přizvete magické síly, k stáhnutí léčivých sil bylin, do získaného extraktu.)
  5. Po maceraci přeceďte tinkturu přes sítko a tinkturu přelejte do sklenic nebo lahví a uzavřete. Byliny dejte do kompostu.

Tinktura vám takto na tmavém místě vydrží více let.

Poslední dotazy z poradny a naše rady:

Střevní potíže

K.

Zdravím do bylinkové poradny. Před dvěma lety jsem prodělala střevní potíže po konzumaci zkaženého jídla a od té doby se mi střeva nevrátila do normálu. Nějakolik měsíců jsem trpěla stavem, který by se dal nazvat jako chronický průjem (vodnatá stolice několikrát denně). Ale nejsem si jistá, jestli to byl pouze následek střevních potíží. Mohlo to být způsobené i stresem. Z toho, co jsem byla schopná vypozorovat, tak na to neměly potraviny vliv. U lékaře jsem byla, tvrdil, že jsem v pořádku, nenašel žádný zánět ani bakterie, stěr byl v pořádku. Poslal mě na kolonoskopii, ale tam jsem nechtěla jít. Tak mi radil psyllium, ale to moc nepomáhá. Nyní je stav mnohem lepší. Ale přesto mám přibližně jednou za týden tekutou stolici. Léčím se jen se štítnou žlázou, beru Letrox. Jinak jsem zdravá. Chtěla jsem se zeptat, jestli na obnovení rovnováhy ve střevech existuje nějaká bylinná směs. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den paní Adámková,

proti otravě jídlem je nejlepší kořen čekanky nebo Lékořice lysá. Čekanka obsahuje Inulin – podporuje aktivitu metabolismu a tvorbu užitečných střevních bakterií.

Na očistu střev – kořen pampelišky, kořen čekanky a kořen lopuchu.

Sléz – pohlcuje plyny a jedy ze střev.

Lněné semínka – obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, manganu, železa, fosforu, selenu, hořčíku a vitamínu B1,B6,  a mají blahodárny vliv na střeva.

Očista střev – čaj z ořechových listů je skvělý na vyčištění střev.

Trnka květ, řepík – pro uchování normální funkce střevního traktu.

Na ozdravení střev – dobromysl.

Pilát lékařský – posiluje žaludek, čistí střeva.

Borůvková nať – podporuji správnou funkci střev.

Heřmánek pravý – napomáhá správné činnosti střev.

Routa vonná – přispívá k normální činnosti střevního traktu, ovlivňuje mikrobiální rovnováhu.

Na pročištění střev nalačno : 2 dcl vody  + čtvrt malé lžičky sody bic. +  čtvrt malé lžičky javorového sirupu.

Vyzkoušejte některé bylinky a věřím , že váš problém se vyřeší.

Darina

 

Máte zdravotní potíže a nevíte si rady?

Pomůžeme vám vybrat správnou kombinaci bylinek, výrobků i způsob jejich užití.

Matka příroda má léčivé přípravky pro každého.

PROFESIONÁLNÍ ONLINE PORADNA PŘÍRODNÍ MEDICÍNY

POLOŽIT DOTAZ
Děkujeme za dobrovolný příspěvek na účet: 1436785173/0800