Úvod Magazín Články Výroba tinktur

12. února 2022 |

Výroba tinktur

V tomto článku zjistíte:

Co jsou tinktury a jak je vyrobit?

Tinktury jsou koncentrované tekuté extrakty z bylin. Jsou velmi silné a účinné při léčbě různých zdravotních problémů.

Většina tinktur se vyrábí v alkoholovém, glycerínovém a octovém základu (rozpouštědle). Pro děti jsou vhodnější tinktury vyrobené v octě.

Existuje mnoho postupů výroby tinktur, ale já mám vyzkoušený a osvědčený tradiční postup našich babiček.

K výrobě tinktury budete potřebovat:

  • byliny
  • rozpouštědlo
  • sklenici s víčkem
  1.  Byliny nakrájíme na kousky (nejlepší jsou čerstvé), můžeme použít i sušené, ale nemají tolik léčivých účinků. Proto já, zásadně používám své vypěstované a čerstvé. Vložte nakrájené byliny do čisté, suché sklenice.
  2.  Zalejte byliny rozpouštědlem , aby jeho hladina sahala asi 5-7 cm nad okraj. Je nutné, aby byly všechny byliny namočené v rozpouštědle. Zavíčkujte sklenice.
  3.  Položte sklenici na teplé, tmavší místo a nechte macerovat 4 – 6 týdnu.
  4. Každý den vezměte sklenici a protřepejte. Tím, promícháte byliny ve sklenici, aby se dlouho neusazovali na dně (říká se, že tím přizvete magické síly, k stáhnutí léčivých sil bylin, do získaného extraktu.)
  5. Po maceraci přeceďte tinkturu přes sítko a tinkturu přelejte do sklenic nebo lahví a uzavřete. Byliny dejte do kompostu.

Tinktura vám takto na tmavém místě vydrží více let.

Poslední dotazy z poradny a naše rady:

Zánět varlete

Michal

Dobrý den. Chytl jsem od přítelkyně příušnice a po týdnu se mi objevil zánět pravého varlete (přikládám foto zprávy). Nasadili mi antibiotika Doxybene, jelikož jsme následkem příušnic přišli o miminko (přítelkyně byla těhotná), chci udělat maximum pro doplnění antibiotické léčby.
Děkuji, Michal.

Dobrý den Michale,

záněty varlat jsou běžně léčitelné antibiotiky. Léčení záleží od rozsahu zánětu a celkového zdravotního stavu. Doporučuji klid na lůžku.

Zánětu se můžeme zbavit změnou jídelníčku. Z jídelníčku vyřaďte mléčné výrobky, kávu, cukr, lepek, ztužené tuky. Vyhýbejte se  zpracovaným potravinám, které přirozené živiny ztrácejí, a naopak jsou nabušené konzervanty, barvivy, aromaty a dalšími nežádoucími látkami.

Doporučit do jídelníčku:

  •  Zelenina by měla tvořit větší část vašeho protizánětlivého jídelníčku. Vše co nejméně zpracované a ideálně čerstvé.
  • ovoce, hlavně bobuloviny. Ovoce jezte méně než zeleniny kvůli nadbytku fruktózy.
  • zdravé, co nejméně zpracované tuky
  • tučné mořské ryby
  • ořechy
  • koření zázvor, kurkuma
  • kvalitní čaje

Proti zánětu je výborný vitamín C. Ochraňuje buňky, podporuje imunitní systém, který je důležitý při obraně těla proti infekcím. Silná imunita – je proto pro vznik zánětu prvořadá.

Na zánět můžu doporučit bylinky ( tinktury) – heřmánek, kočičí dráb, vrbovka, ostropestřec, řepík, černý bez, šalvěj s levandulí, bobkový list, brusinky…

Michale, vyzkoušejte některé rady a věřím, že zdravotní problémy se vyřeší.

Přeji hodně trpělivosti a vše dobré.

Darina

Máte zdravotní potíže a nevíte si rady?

Pomůžeme vám vybrat správnou kombinaci bylinek, výrobků i způsob jejich užití.

Matka příroda má léčivé přípravky pro každého.

PROFESIONÁLNÍ ONLINE PORADNA PŘÍRODNÍ MEDICÍNY

POLOŽIT DOTAZ
Děkujeme za dobrovolný příspěvek na účet: 1436785173/0800