Výskyt a rozšíření
Kiwi je ovoce, plod popínavých dřevin rodu aktinidie, pochází z Číny. Semeny se rozšířila na Sibiř, do Japonska a vyšlechtila se i na Novém Zélandu.
Význam a pěstování
Kiwi je oblíbené a zdravé ovoce, obsahuje velké množství vitamínu C. Pěstování kiwi není náročné, vysazovat můžeme rostliny z kontejneru celoročně.
Podle druhu a odrůdy je pokožka hladká a může se jíst celá bobule, nebo je pokožka pokrytá trichomy. Plody mají různé kombinace chuti – jahod, ananasu a banánu.
Některé druhy lze bez problému pěstovat i u nás na zahradě. Nejznámějším druhem kiwi pěstovaným u nás je přitom druh Actinidia arguta.
Druhy
Actinidia arguta – actinidia význačná – opadavá, ovíjivá vytrvalá liána, listy vejčité, oválné, na okraji pilovité. Květy bílé miskovité (léto), po třech ve vrcholících, na samičích rostlinách dozrávají bobule žlutozelené, 2,5 cm velké s hladkou pokožkou. Dnes i kultivary jednodomé. Plně mrazuvzdorná.
Actinidia chinensis = A. deliciosa – aktinidija čínská. Bujně rostoucí liána, na stoncích hustě rezavé chloupky, listy mohou být 20 cm dlouhé, oválné a někdy na bázi srdčité, opadavé. Květy po 2 až 3 ve vrcholících, nejprve bílé, později žluté, až 4 cm dlouhé. Kvete v raném létě. Plodem jsou bobule o velikosti až 7 cm s hustě zrzavou chlupatou pokožkou. Dnes kultivary dvoudomé, se samčími i samičími květy, ale i kultivary s oboupohlavnými květy. Pěstuje se v teplejších oblastech, je jen částečně mrazuvzdorná.
Actinidia kolomikta = aktinidie kolomikta – opadavá ovíjivá vytrvalá liána, listy zelené, podlouhlé, vejčité a až 1 cm dlouhé, ale od špičky do poloviny čepele bílé a později růžové. Kvete časně z léta bílými vonnými květy po 3 ve vrcholících. Bobule jsou dlouhé 2,5 cm, jsou podlouhlé s hladkou pokožkou a rostou jen na samičích rostlinách. Je plně mrazuvzdorná, používá se k okrasným účelům.
Stanoviště
Aktinidii se u nás nejlépe daří v teplejších oblastech. Při pěstování v chladnějších oblastech je vhodné zvolit slunné a před silnými větry chráněné stanoviště.
Půda
Vysazuje se do hlubokých, úrodných a propustných, lehce kyselých půd s dostatkem živin.
Hnojení
Kompost nebo hnůj zapracujeme do půdy s předstihem, do hloubky 60 cm.
Množení
Aktinidie (kiwi) se množí pomocí řízků a hřížením. Možné je i roubování. Generativně se dají množit také – výsev se dělá na podzim či na jaře do nádob, které se umísťují do studeného pařeniště či skleníku.
Řízkování
V dubnu – pro získání řízků se zaštípne vrchol a ze spodní části se odstraní listy. Pozor, jsou náchylné na vadnutí – musí se často rosit či mlžit.
V létě prostřednictvím polodřevitých řízků – získává se větší množství řízků, nechávají se zde cca 2 listy.
Na podzim stříháme dřevité řízky – bezlisté, jsou však delší než řízky z jara a léta, úspěšnost se však zjistí až na jaře dalšího roku.
U všech typů řízků se používá stimulátor (přípravek podporující zakořeňování).
Vysazování
Vysazujeme vždy k pevné opoře (altánek, plot, pergola), aby se mohl pnout. Rostliny od sebe vysazujeme minimálně 3 m.
Řez
Během pěstování se u kiwi provádí řez. Pokud kvete a plodí na loňském dřevě – řeže se po odkvětu. Většinou se řeže dle potřebného prostoru. Používá se i zkracování bočního obrostu na 3 až 4 očka. Pokud kiwi kvete a plodí na letošním dřevě – provádí se řez koncem zimy nebo na jaře.
Léčivé účinky
Nutriční hodnota kiwi je velmi vysoká. Obsahuje sacharidy, vlákninu, tuky, omega mastné kyseliny, bílkoviny.
Z vitamínů jsou to vitamín A, vitamín C (jedno kiwi dokáže pokrýt denní potřebu tohoto vitamínu), E, K, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6, kyselina pantothénová, cholin, betadine.
Z minerálních látek jsou významné vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor, sodík, zinek, měď, mangan a selen.
Konzumace plodů kiwi má protirevmatické a protizánětlivé účinky.
Dále dokáže:
- zmenšuje otoky kloubů a tlumí bolesti,
- pomáhá rozrušovat močové kameny,
- Pomáhá při trávení (především bílkovin) a zlepšuje metabolismus,
- pomáhá se zácpou,
- podporuje činnost jater, žlučníku, slinivky a sleziny,
- má pozitivní vliv na pokožku, vlasy a nehty,
- podporuje krvetvorbu,
- díky vitamínu C pomáhá s tvorbou kolagenu,
- působí preventivně na hrubou a suchou pokožku, protože ji zjemňuje,
- díky vitamínu E ovlivňuje obličejové vrásky – zpomaluje stárnutí,
- snižuje hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou – cholesterol. Lipoproteiny s vysokou hustotou zvyšuje,
- působí i na oči – zabraňuje makulární degeneraci a ztrátě zraku.
Vitamín C v kombinaci s hořčíkem pomáhá proti paradentóze, zpevňuje cévy a žíly.
Pozor na nežádoucí účinky
- Může vyvolávat alergie – špatné polykání, vracení, kopřivka, natékání.
- Při přítomnosti ledvinových kamenů není také dobré konzumovat kiwi – obsahuje oxaláty, které mohou vázat vápník a vytvořit kameny v ledvinách, jsou velmi bolestivé.
- U pacientů se špatnou srážlivostí krve může zvyšovat krvácivost, protože zabraňuje srážení krve.
Využití
Kiwi je ovoce, které můžeme jíst syrové nebo tepelně upravené. Ovoce se nemusí loupat, jí se jako jablko. Za syrova je konzumace nejlepší, ovoce si uchová všechny účinné látky.
Léčivé produkty
Ovoce se hodí do musli, na přípravu smoothie, přidává se do salátu.
Džemy, tinktura, sušené ovoce.