Výskyt a rozšíření
Mochyně peruánská pochází z Peru, ale rozšířila se i do Bolívie, Kolumbie a Venezuely. Je to teplomilná rostlina. Její domovinou jsou tropy v Jižní Americe.
Odtud názvy: angrešt Mysu Dobré naděje, třešeň Inků, zlatá bobule.
Pozor na záměnu s vytrvalou mochyní židovskou – Physalis alkekengi, která se stává až plevelnou trvalkou, rozrůstající se pomocí oddenků. Plody v lampiónku jsou menší, ale hlavně jsou jedovaté!
Význam a pěstování
Stanoviště
Na stanoviště se u nás vysazuje až po zmrzlých – po 15. květnu. Mochyně peruánská preferuje slunné stanoviště a teplo.
Pěstování
Pěstování – mochyně není příliš náročná. Ráda se hodně rozroste a rozvětví a je nutné ji přivázat k opoře. U nás se pěstuje v nížinách, v teplejších polohách.
Půda
Vyhovují jí humózní a hluboké půdy.
Množení
Množí se semenem, před výsevem jej nechte přes noc namočené ve vodě. Voda ze semen vyplaví látky, které brání klíčení. Výsev se dělá v únoru nebo v březnu. Po vyklíčení se přepichuje a vysazuje do hrnků. Další možnost je zakoupit si od zahradníků sazeničky.
Sklizeň
Sklizeň plodů – od konce srpna nebo v září. Lampiónky nesmí být zelené – v té době jsou plody jedovaté! Světle hnědá barva lampiónků je určujícím znakem pro sklizeň. Bobule uvnitř je oranžová. Na konci vegetace je možné sklízet i zelené lampiónky, je však potřeba je nechat dozrát.
Plody mají sladkokyselou chuť – voní po ananasu a chuť připomíná jahodu. Velikostí připomínají cherry rajčata.
Léčivé účinky
Tyto plody obsahuji vitamín C, B, provitamín A. Z minerálních látek draslík, fosfor, vápník. Důležitý je i obsah bioflavonoidního glykosidu – rutin.
Rutin pomáhá:
- při obnově křehkých kapilár,
- zvyšuje pružnost cév,
- čistí krev,
- má antioxidační účinky,
- ochraňuje buňky před degenerací,
- zvyšuje imunitu organismu,
- zvyšuje obranyschopnost proti zánětům,
- snižuje krevní tlak,
- je prospěšný pro ledviny a játra,
- léčí močové cesty a působí jako prevence proti močovým kamenům,
- zlepšuje zrak,
- prevenci rakoviny,
- při léčbě revmatismu a dny.
Využití
Využívá se v kuchyni – na ozdobu dortů, zmrzlin, do ovocných salátů, při výrobě marmelád a kompotů.
Dá se také sušit – je součástí čajových směsí, může se přidávat i do jogurtů.
Pozor na záměnu s vytrvalou mochyní židovskou – Physalis alkekengi. Plody v jejích lampionech jsou menší a jedovaté! Tato trvalka se využívá pouze pro řez nebo pro sušení a následné dekorování.
Léčivé produkty
Tinktura, čaj, sušená mochyně, do koupele, masti