Osobní popis:
Pampeliška je nejen krásná, ale i velmi léčivá bylina. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Dále v kořeni najdeme třísloviny, aminokyseliny, minerální látky, steroly, fytoncidy a polysacharid inulin. Celkově povzbuzuje metabolismus a lymfatický oběh a také ledviny, díky čemuž přispívá k pročištění těla, může odstranit únavu a vylepšit pleť. Kořen pampelišky lékařské (Taraxacum officinale), je skvělým přirozeným zdroje hořčin (konkrétně jde o taraxacin a taraxasterin), které působí jako elixír na játra, na jejichž dobré funkci závisí naše zdraví. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Její nejužitečnější částí je stonek, protože léčí cukrovku, čistí krev, hlídá metabolismus a pomáhá při potížích se žaludkem. Listy jsou bohaté na vitamíny a mohou být přidávány do různých pokrmů, které vám pomohou při hubnutí a dodají potřebné živiny. Květy pampelišek se využívají k přípravě sirupů, jež zlepšují trávení a zmírňují kašel. Kořeny jsou velmi prospěšné v boji proti rakovině a pro játra, žlučník, ledviny, lymfy a pomáhají během léčby zácpy, akné, hepatitidy, revmatismu, cyst, nádorů a rakoviny. Zvláště jsou užitečné při ženských onemocněních a problémech spojených s kojením. Sběr pampelišek je nejlepší na jaře v dubnu na místech, která nejsou příliš znečištěná.
Účinek:
- odstraňuje svědění kůže, lišeje a vyrážky
- čistí žaludek od všech usazenin
- při žloutence a nemocech sleziny ( doporučuje se kořen )
- při dně, artróze a revmatismu
- rozpouští žlučové kameny
- upravuje činnost jater, žlučníku
- pročišťují krev, ředí krev a jsou tedy vynikajícím prostředkem proti husté krve
- snižování cukru v krvi ( zejména ve směsi s omanem )
- urychlují trávení
- ma potopudné a močopudné účinky
- působí proti chronickému kašli, astmatu
- při léčbě kožních chorob, ekzému, lupénky
- při svědění kůže
- při zánětu žaludeční sliznice s nedostatkem žaludečních šťáv
- snižuje množství estrogenu při endometrióze, degenerativnímu onemocnění kostí a chrupavek
- pomáhá léčit rakovinu prsu
- onemocnění pohlavních orgánů
- při zadržování vody v těle
- kvasinkové onemocnění
Obvykle se však na pročišťující kůru užívá 2x denně po dobu šeti týdnů odvar z čajové lžičky sekaného kořene (čerstvého či sušeného) na šálek vody. Pak nechte dvoutýdenní pauzu a kúra se může opět opakovat. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem a medem.
Způsob použití:
Čaj, tinktury, šťáva
Oblíbené jsou jarní bylinné kúry. Současně je také výborným zdrojem vitamínů A, C a minerálů, včetně vápníku, hořčíku, železa.
Šťáva ze stonků se používá po dobu jednoho týdne, pak pauza.
Jak si připravit sirup z pampelišek
Ingredience:
- 400 žlutých pampelišek
- 4 nakrájené citrony na plátky
- 4 nakrájené pomeranče na plátky
- 3 l vody
Postup:
Všechny složky vložte do vody a nechte namočené na 24 hodin. Poté přidejte 2 šálky cukru a provařte na půl minuty. Jakmile bude směs hustá, přelijte ji do sterilovaných nádob. Konzumujte jako lék na běžné nachlazení, kašel a bronchitidu.
Pampeliškový čaj
Podporuje tvorbu a vylučování moči, aniž by však z těla vyplavuje draslík. Pampeliška a lopuch je výborná na odstranění toxinů. Pampeliška byla odjakživa považována za regenerující léčivou bylinu. Vhodná proti lupům.
Čaj z listů podporuje věštecké schopnosti. Je to rostlina Slunce a života. Dodává nám sebejistotu a působí na centrum citů. Pomůže vyčistit z jater zlobu a uvolnit emoce.