Vznik celiakie
Celiakie je geneticky vázaným onemocněním, přičemž hlavním rizikovým faktorem je přítomnost genů HLA DQ2 a HLA DQ8. Moderní medicína nabízí vyšetření na přítomnost uvedených rizikových genů, což ale neznamená, že jde o diagnózu celiakie. Odhaduje se, že v evropské populaci jsou asi dvě až tři procenta nositelů těchto genů onemocní celiakií.
Za vznikem stojí primárně genetické pozadí, které je ovlivňováno mnoha faktory, mezi něž patří například stres a infekční onemocnění, jež spolu s konzumací lepku vedou k rozvoji celiakie. Vedle samotné celiakie se objevuje i nesnášenlivost popřípadě přecitlivělost na pšenici, odborně označovaná jako neceliakální glutenová senzitivita.
Celiakie příznaky
První příznaky pozorujeme v dětství, celiakie se ale může projevit až v dospělosti. U dětí se celiakie objevuje po podání potravin s obsahem lepku, po němž následují nepříjemné průjmy a zapáchající stolice. Vzhledem k dětskému věku se mohou bolesti břicha stupňovat, což vede k nechuti jíst a plačtivosti. Při včasném neodhalení alergie či celiakie může dojít ke snížení váhy dítěte, celkovému neprospívání a nedostatku železa v těle.
U starších dětí a dospělých mohou být projevy celiakie obdobné, často se však příznaky projeví po nadměrné zátěži. U žen je to například těhotenství. Postižené osoby trpí průjmy či nepříjemnými zácpami a nadýmáním. To může vést k depresím, úzkosti, kazivosti zubů, a stejně tak aftům a poruchám zubní skloviny. Častými projevy jsou únava a bolesti kloubů. Celiak však nemusí trpět žádnými zmíněnými příznaky a jednoduše se na onemocnění přijde při vyšetřeních jako vedlejší zjištění.
Diagnostika celiakie
Rozhodnete-li se pro screening celiakie, čeká vás vyšetření protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu v krvi. Bude-li výsledek pozitivní, následuje biopsie tenkého střeva, kdy je pacientovi bezpečně odebrán vzorek sliznice tenkého střeva. Toto vyšetření se dospělým dělá při gastroskopii.
U dětí je rozhodující screening, který v případě násobného překročení hraničního limitu napovídá celiakii. Všechna vyšetření ale musí postižené osoby podstoupit ještě před tím, než zahájí bezlepkovou dietu. Ta představuje celoživotní dietní režim s omezeným přísunem lepku dle doporučení lékařů.
Léčba celiakie
Jak již bylo zmíněno, v případě potvrzené celiakie pacient zahajuje léčbu úpravou jídelníčku. Z toho musí vyškrtnout lepek, tedy běžně dostupné a používané potraviny, jako jsou pečivo, těstoviny, sladkosti a další bohužel velmi oblíbené pokrmy. Bude-li pacient důsledný a dietu dodržovat poctivě, pak se brzy projeví změny na sliznici a nemoc se přestane projevovat. Ani tak ale nesmí pacient polevit, neboť při vrácení se k běžným potravinám se nemoc znovu projeví a s ní i mnoho nepříjemných zdravotních obtíží.
Lepek se vyskytuje v celé řadě potravin, které obsahují bílkovinný komplex. Ten je součástí zrn obilovin. Naštěstí řada výrobců připravuje i bezlepkové varianty pokrmů, jež jsou běžně označovány symbolem přeškrtnuté pšenice nebo anglicky gluten free. Za tyto potraviny si sice pacient připlatí, nicméně se nebude muset příliš omezovat, protože kvalitní produkty slibují plnou chuť bez zbytečného zatížení zažívání.
Babské rady
Dle tradičního lidového léčitelství je doporučováno užívat kořen puškvorce obecného či ořechový sirup. Z babských rad stojí za vyzkoušení zvýšená konzumace osvědčených potravin: borůvky, lněné semínko či vařená brokolice. Všechny tyto potraviny najdete ve vaší spíži a pomohou vám s trávením i střevními obtížemi.
Jak poznat bezlepkové potraviny?
Potraviny s lepkem vyměňte za přirozeně bezlepkové varianty. Těmi mohou být proso, pohanka, kukuřičná mouka či přímo hotové bezlepkové pečivo. Nepřijdete tak o svou oblíbenou pizzu, sušenky ani těstoviny. Vždy hledejte správné označení přeškrtnuté pšenice nebo výraz „gluten free“. Tyto potraviny jsou zpravidla dostupné ve zvláštních regálech obchodů, popřípadě je nakoupíte ve zdravé výživě.