25. října 2021 |
Darina Lukáčová
Cirhóza jater
Během cirhózy jater dochází k jejich tvrdnutí. Jedná se o závažné onemocnění, které ze začátku nijak nebolí. Pacient si dlouho nemusí všimnout žádných potíží. Při probíhajícím chronickém procesu se jaterní tkáň pozvolna přeměňuje na tuhou hmotu s jizvami. Jaké informace by vám neměly o této nemoci uniknout?
- Příčiny vzniku cirhózy jater
- Projevy, příznaky a možné komplikace
- Rizikové faktory vzniku cirhózy jater
- Léčba cirhózy jater
- Babské rady – přírodní léčba
- Prevence cirhózy jater
Příčiny vzniku cirhózy jater
K nejčastějším způsobům, jak se rozvine cirhóza jater, náleží nadměrné pití alkoholu.
Do rizikové skupiny spadají i postižení virovou hepatitidou typu B a C.
Toxické látky jsou další příčinou škodící játrům. Především se jedná o chemikálie, toxiny a jiné škodliviny, které se do našeho těla dostávají z ovzduší.
Našemu tělu neprospívají ani velké dávky léků.
Projevy, příznaky a možné komplikace
Jak se pozná cirhóza jater? Ze začátku dost těžko, protože klasické příznaky odpovídají i jiným chorobám, navíc dlouhou dobu se nemusí projevovat vůbec žádné.
Játra pracují méně, ale necítíte bolest. Jakmile vás začnou obtěžovat při každodenním životě, bývají již většinou hodně poškozena.
Často se nemoc odhalí náhodně během ultrazvukového břišního vyšetření.
Časem se problémy projevují:
- ztrátou chuti k jídlu
- nadýmáním
- zácpou
- únavou
- velkým hubnutím
- tlakem v pravém podžebří
- zežloutnutím kůže
- vyrážkou na břiše
- třesem v dolních končetinách
- poruchou prostorového vnímání
- snížením libida, u žen poruchami menstruace
Rizikové faktory vzniku cirhózy jater
Alkohol, toxické látky, opakované virové hepatitidy a léky – to jsou nejznámější rizikové faktory, ale je třeba si uvědomit, že játra se poškozují po dlouhodobých nadměrných dávkách, nikoliv okamžitě či v krátkém časovém období.
Velkou hrozbou může být houba muchomůrka zelená, která obsahuje toxin amanitin, což po požití zapříčiní náhlé selhání jater.
Léčba cirhózy jater
Léčba jaterní cirhózy se odvíjí podle momentálního stavu a rozvinutí onemocnění. Léčení není vůbec snadné, cirhóza se řadí k onemocněním, která často končí smrtí. V podstatě se po diagnostikování pouze řeší její projevy.
Především se dodržuje jaterní dieta bez kořeněných a tučných jídel. Platí zákaz pití alkoholu.
Se zhoršenou krevní srážlivostí pomáhá podávání vitamínu K, rovněž se berou diuretika, tedy léky na odvodnění. Kladně působí látky vedoucí k vylepšení regeneraci tkáně jater.
Ojedinělé případy absolvují nákladnou transplantaci jater. Před transplantací se uskutečňují náročné testy a důkladný psychologický posudek. Musí jít o člověka vhodného k transplantaci, protože orgánů je nedostatek. Po zákroku se musí dodržovat přísná pravidla životosprávy, aby nedošlo ke zničení transplantovaného orgánu.
K úmrtí na jaterní cirhózu dochází například při nečekaném zhoršení, kdy nastane tzv. jaterní kóma. Stav vede k bezvědomí, které většinou končí smrtí.
Babské rady – přírodní léčba
V počátečním stadiu cirhózy jater existuje ještě naděje na zlepšení a zmírnění projevů nemoci.
Pomůže změna životního stylu, kdy se soustředíte na zdravé jídelníčky, konzumujete hodně zeleniny a ovoce.
Zcela vynecháte alkohol a základ pitného režimu bude tvořit hlavně voda.
K detoxikaci a obnově jaterních buněk pomáhají i bylinky. K podpoře funkci jater se nejčastěji vyhledává ostropestřec mariánský a šišák.
Jde o přírodní silný antioxidant. Z dalších bylinek se zaměřte na:
K léčení jater se v tradiční čínské medicíně dlouho využívají plody kustovnice čínské (goji), borůvky, aronie a černého rybízu.
Prevence cirhózy jater
Játra vydrží skutečně hodně, ale ne úplně všechno.
Jak si mohu pomoci sám dřív, než bude pozdě?
Prevence je u cirhózy jater nejspolehlivějším způsobem, jak se jí vyhnout. Zaměřte se na úplnou abstinenci, nebo konzumaci alkoholu nastavte tak, abyste pili jenom občas a v malém množství.
Rizikové skupiny lidí by se měly nechat očkovat proti žloutence typu B. Nesmíte brát moc silných léků, jejich užívání prokonzultujte s lékařem.
Ve stravě si odpusťte přesolené, smažené, tučné a příliš kořeněné pokrmy, sladkosti, perlivé sladké nápoje a průmyslově zpracované potraviny.
Poslední dotazy z poradny a naše rady: