Úvod Magazín Články Výroba tinktur

12. února 2022 |

Výroba tinktur

V tomto článku zjistíte:

Co jsou tinktury a jak je vyrobit?

Tinktury jsou koncentrované tekuté extrakty z bylin. Jsou velmi silné a účinné při léčbě různých zdravotních problémů.

Většina tinktur se vyrábí v alkoholovém, glycerínovém a octovém základu (rozpouštědle). Pro děti jsou vhodnější tinktury vyrobené v octě.

Existuje mnoho postupů výroby tinktur, ale já mám vyzkoušený a osvědčený tradiční postup našich babiček.

K výrobě tinktury budete potřebovat:

  • byliny
  • rozpouštědlo
  • sklenici s víčkem
  1.  Byliny nakrájíme na kousky (nejlepší jsou čerstvé), můžeme použít i sušené, ale nemají tolik léčivých účinků. Proto já, zásadně používám své vypěstované a čerstvé. Vložte nakrájené byliny do čisté, suché sklenice.
  2.  Zalejte byliny rozpouštědlem , aby jeho hladina sahala asi 5-7 cm nad okraj. Je nutné, aby byly všechny byliny namočené v rozpouštědle. Zavíčkujte sklenice.
  3.  Položte sklenici na teplé, tmavší místo a nechte macerovat 4 – 6 týdnu.
  4. Každý den vezměte sklenici a protřepejte. Tím, promícháte byliny ve sklenici, aby se dlouho neusazovali na dně (říká se, že tím přizvete magické síly, k stáhnutí léčivých sil bylin, do získaného extraktu.)
  5. Po maceraci přeceďte tinkturu přes sítko a tinkturu přelejte do sklenic nebo lahví a uzavřete. Byliny dejte do kompostu.

Tinktura vám takto na tmavém místě vydrží více let.

Poslední dotazy z poradny a naše rady:

Zánět dvanácterníku

Věrka

dobrý den, maminku trápí již několik měsíců zánět dvanácterníku, je jí 90let, mudr nechce zatěžovat ATB, protože mimo to bere spousty prášků na srdce, žaludek, ředění krve, tlak, cukrovku...
Je možné doporučit nějaké byliny? má silné bolesti břicha, v nemocnici byla týden, ale k ničemu, jen určili původce bolestí.
Děkuji.

Dobrý den Věrko,

dvanácterník je první částí tenkého střeva navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. V této 12 cm dlouhé trubici ( z toho důvodů název dvanácterník ) dochází především k odstranění vysoké kyselosti tráveniny vypuzení ze žaludku. Ústí sem vývod z jater a ze slinivky.

Dvanácterník je místem, kde dochází rozklad a přeměny potravy zvané emulgace tuků. Tento proces je nesmírně důležitý, neboť jak je známo, tuky se nerozpouštějí ve vodě. Veškeré enzymy, působící na tuky a zajišťující jejich rozklad, jsou aktivní ve vodném prostředí. Proto je z jater vylučovaná žluč, která umožní vznik emulze. V této formě se stávají tuky pro enzymy dostupné a ve dvanáctníku je tak nastartován proces jejich rozkladu a přeměny.

Věrko, pro vysvětlení jsem popsala v krátkosti, jak je důležitý dvanácterník v našem těle. Tím, že vaše maminka bere tolik prášku, není se čemu divit, že má takové bolesti žaludku.

Já bych doporučovala, hlavně na zklidnění heřmánek, řepík, jitrocel, ostropestřec, šalvěj, kořen čekanky. Můžu doporučit i extrakt z Kalisie – je výborný proti zánětu žaludku, slinivky, dvanácterníku i sleziny. Při bolesti žaludku pomáhá 2 dcl vody a jedna lžička jablečného octa. Můžete i na špic lžičky sodu bicarbonu s vodou. Pít ráno nebo po jídle.

Je důležité, aby lékařka schválila této byliny i další mé rady , při užívání tolik léku.

V maximální míře je třeba odlehčit omezením smažených a tučných jídel, cukru a sladkostí, alkoholu a dalších jedů. Doslova sebevražedná je potravinová kombinace  tuk + rafinovaný cukr + tvrdý alkohol.

Ještě vyzkoušejte –  kápnete 4 kapky kokosového oleje na pupík a masírujeme do 4 cm kolem pupíku. Bolesti by měli ustoupit.

Věrko, přeji vám hodně trpělivosti a mamince úlevu od bolestí.

Darina

Máte zdravotní potíže a nevíte si rady?

Pomůžeme vám vybrat správnou kombinaci bylinek, výrobků i způsob jejich užití.

Matka příroda má léčivé přípravky pro každého.

PROFESIONÁLNÍ ONLINE PORADNA PŘÍRODNÍ MEDICÍNY

POLOŽIT DOTAZ
Děkujeme za dobrovolný příspěvek na účet: 1436785173/0800