Druhy jahodníku
Jahody, jako i další ovoce a zelenina, byly šlechtěny a tříbeny. Proto známe mnoho odrůd:
- jahodník velkoplodý
- jahodník obecný
- jahodník truskavec
- jahodník čilský
- jahodník lesní
- jahodník trávnice
Jahodníky rozdělujeme na:
- Jednouplodící – Dita, Elsanta, Elvira, Kama, Korona, Tenira, Vanda, Karmen a další
- Stáleplodící – Lidka, Ostava (odrůda z Holandska)
- Měsíční – Rujana
Nejvíce plodí v druhém roce, následné roky se plody zmenšují, proto se doporučuje pěstovat jahodník obecný (měsíční) jako dvouletou kulturu.
Výskyt a rozšíření
Evropa je domovinou třech druhů – jahodník obecný (Fragaria vesca), jahodník truskavec (Fragaria moschata) a jahodník trávnice (Fragaria viridis).
Význam a pěstování
Pro léčivé účinky se využívá jahodník obecný. Jeho plody jsou skvělé zdravé ovoce.
Stanoviště
Nároky na stanoviště – snáší slunné i stinné polohy, vhodnější jsou chladné polohy.
Půda
Půda hlubší, propustná písčitohlinitá s humusem, dostatečně vlhká. Vysazuje se na vzdálenost 30 cm.
Hnojení
Do půdy je důležité přidat Cererit a NPK.
Množení
Množení se provádí výsevem na jaře – ideálně při teplotě okolo 18 °C. Je možné získat i dceřiné rostliny, které se oddělují na jaře. Čím pozdější je termín výsadby, tím déle sazenice vydrží.
Sběr
Sbírají se zralé a konzumují jako ovoce.
Po sklizni plodů musíme ostříhat šlahouny, které můžeme použít jako novou sadbu jahod.
Jahodníky je dobré v létě ostříhat. Listy nanejvýš 5 cm nad srdéčko jahodníku. Jahody je třeba třetím rokem odstranit.
Léčivé účinky
Účinnými látkami jsou třísloviny, flavonoidy, sliz, vitamín C a silice s citronovou vůní.
Pro léčení se používá výtažek z listů a plody – jahody obsahují železo, působí jako mírné projímadlo a užívají se při revmatické dně.
Vývar z jahod se pije ke zmírnění horečky.
Jahody mohou vyvolat u citlivých lidí alergickou reakci.
Pomáhá při:
- Při chudokrevnosti
- Proti nervozitě
- Při průjmu, žaludečních a střevních problémech
- Při močových potížích a jako prostředek posilující ledviny
- Pro zesvětlení pleti a pih
- Při revmatické dně a revmatismu
- Pomáhá vyčistit tělo i klouby
- Čistí krev a zlepšuje její kvalitu
- Posiluje nervy, srdce, ledviny a trávení
- Při hemoroidech a arterioskleróze
- Při kožních vyrážkách, akné a ekzémech
- Při cévních problémech
- Proti průjmům
- Při zánětlivých onemocněních
Kořeny:
Pro léčení – vývar z kořenů jako posilující prostředek a jako diuretikum.
Využití
Pro léčivé a kosmetické účinky se využívají i listy a kořeny. Listy se po sklizni důkladně suší – obsahují tanin, vitamín C a citronově vonící silici. Kořeny se sklízí vykopáním na podzim.
Listy:
V kuchyni – do bylinných čajů, k dochucování masitých jídel.
V kosmetice – odvar pro mastnou pleť.
Pro vůni – do směsí potpourri.
Plody – ovoce:
V kuchyni – čerstvé například se smetanou, do džemů, mražené. Je možná i konzervace na kompoty, mražení, džemy a vymražování.
V kosmetice – rozmačkané jahody se natírají na zuby k odstranění zubního kamene a ošetření kazů (působení na zubech asi 5 minut a pak se ústa musí vypláchnout teplou vodou s přidáním zažívací sody); nakrájené jahody se používají k omývání obličeje pro zmírnění opálení od slunce; vymačkané jahody se přidávají do pleťových masek – pro zesvětlení pleti a pih.
Pro léčení – plody jahod obsahují železo, působí jako mírné projímadlo a užívají se při revmatické dně; vývar z jahod se pije ke zmírnění horečky.
Léčivé produkty
Čaj z listů čerstvých i sušených, tinktury, džemy, sušené plody jahod a mražené jahody.