Typy botulismu
U této poměrně vzácné nemoci rozdělujeme botulismus na tři hlavní druhy. Prvním je potravinový botulismus, který je způsoben požitím potravin s obsahem botulotoxinu. Označován bývá též jako alimentární botulismus. Další postihuje děti, známe ho jako kojenecký nebo střevní botulismus. Tady hovoříme o velmi vzácné formě, kdy dochází k požití spor C. botulinum, jež pak ve střevech kojenců rostou a uvolňují toxiny. Zdrojem zde může být například med. Poslední typ botulismu označujeme za ranný. Je nejméně obvyklý a způsobuje ho opět toxin, tentokrát v ráně infikované bakterií C. botulinum. Diagnostikován může být u narkomanů.
Možné příčiny vzniku
Nemoc postihuje muže, ženy, děti i zvířata. Budeme-li hovořit o příčinách vzniku u potravinového botulismu, můžeme hledat její možnou příčinu ve starých konzervách. Vzhledem k tomu, že se jedná o otravu jídlem, doporučuje se vyhýbat starým a prošlým konzervám. Další možnou příčinou tohoto typu botulismu může být nákaza z domácích klobás, kdy nedošlo k perfektnímu vyprání střev. Pokud doma máte klobásy vlastní výroby, doporučujeme je před konzumací povařit.
Příznaky a projevy botulismu
U botulismu dochází k projevu postupné paralýzy svalů. Obrna začíná na hlavě, směřuje dolů a objevuje se zpravidla mezi 6 a 70 hodinami od požití jedovatého jídla. Pacient může pozorovat sucho v ústech, problémy mu dělá zaostření pohledu do dálky i na blízko a postupně se zužuje jeho zorné pole. Kvůli paralýze svalů jsou oslabené obličejové svaly, poklesávají i oční víčka. Jak otrava postupuje, mizí dávivý reflex, vzniká zácpa a porucha močení. Typickým příznakem je i slabost v končetinách, závažná je ovšem obrna dýchacích svalů, jež vyžaduje okamžité připojení podpory dýchání. V případě, že není pacientovi poskytnuta pomoc, hrozí mu udušení.
Diagnostika a léčba botulismu
Diagnostiku tvoří klinický obraz a EMG. Botulismus se léčí na infekčním oddělení. Otravu lze prokázat klinickými příznaky a potvrdit ji lze i laboratorně. K tomu se využívají zbytky potravy, zvratky či krev pacienta. Nezanedbatelnou roli má podpůrná terapie. Ta si zakládá na přísunu tekutin, potravy a správném užívání antibiotik, zpravidla penicilinu. Díky podpůrné terapii je návrat pacienta zpět k dobrému zdravotnímu stavu urychlen. Aby byly vyloučeny bakterie z organismu, užívají se někdy projímadla či klyzma k očištění střev. Dojde-li k obrně dýchacích svalů, končí pacient na jednotce intenzivní péče, kde je mu zajištěna podpora dýchání. Botulismus se v drtivé většině případů úspěšně vyléčí, úmrtnost je minimální. I přesto není radno onemocnění podceňovat, jedná se totiž o závažné, až život ohrožující chorobu vyžadující odbornou pomoc.
Babské rady
Otravě z jídla lze předejít vařením doma ve vlastní kuchyni. K pokrmům používejte nejlépe sezónní a regionální potraviny, u nichž máte veškeré informace o způsobu pěstování, v případě masa o krmení i samotném chovu. Vyhýbejte se prošlým potravinám, a především pak konzervám.
Prevence
Prevencí botulismu může být správné ohřívání potravin, které by mohly být zdrojem nákazy. Tyto potraviny zahřívejte minimálně na 120 stupňů celsia, a to po dobu alespoň tří minut. Díky prohřátí dojde ke zničení vegetativních buněk i spory C. botulinum.