Horečka je signál, kterým nám příroda cosi oznamuje, nepokoušel by se proti ní bojovat. Horečka je ochranný mechanismus organismu. Člověk jakmile dostane horečku, rychle polyká aspirin či chininové preparáty, a připraví tím přírodní mechanismus o veškerou jeho činnost.
Proč se snažit být chytřejší než příroda a opovrhovat přírodními zákonitostmi, které vládnou naším tělem? Proč nepodpořit horečku v jejím díle a být vděčen za její pomoc? Už ve středověku se využívalo léčebné síly horečky a je znám výrok starověkého lékaře : dejte mi takovou moc, abych uměl vyvolat horečku a já vás naučím vyléčit všechny choroby.
Horečky si svým způsobem musíme vážit, je v boji proti nezvaným mikroorganismům v těle neocenitelný spojenec.
Horečka je jakýmsi zrychleným spalovačem nezvaných hostí v těle. Dostaví-li se horečnatý stav, potřebujeme zlepšit ,,tah,, a ne jej potlačovat.
Je to jako tah v kamnech. Pokud jsou kamna a trubky dobře vymeteny hoří v nich dobře a vydávají příjemné teplo. Pokud jsou ucpané a zanešené, není v nich žádný tah, nehoří a kamna nevydávají teplo.
Jednou z našich ,, ventilačních rour,, jsou střeva, které v takovém případě musí spolu s ledvinami a s kůži fungovat absolutně normálně. Pokud máme tohle při horečce na paměti, nemůže nám ublížit.
Přírodní léčba nám přikazuje, pokud se objeví horečka vyprázdnit a pročistit střeva. Takže si naordinujte přírodní laxativa a bylinné výplachy, které pomůžou ledvinám. Nejlepší je Zlatobýl, ale hodí se i přeslička, petrželový, cibulový a jalovcový nálev. Není-li nic z toho po ruce, tak podáváme šípkový čaj ( není však tak účinný).
Pokud jsme se postarali o očistu střev a ledvinám, můžeme se věnovat kůži. Při horečnatých stavech pomáhají zábaly. Zábaly musí být provedené perfektně jinak nadělají více škody. Například zábal prsou a bránice musíme provést perfektně. Musí doléhat a nikde nesmí zůstat volný prostor mezi kůži a látkou. Pokud to provedeme správně, můžeme brzy očekávat pocení. Nemocnému se uleví a bude moci usnout.
Studené obklady ,, octové ponožky,, také dělají divy. Příroda je ve všem jednodušší, tak proč hned sahat po prášcích?
Další faktor, kterému se musíme při horečkách věnovat je strava. Nejíme žádné řízky, vejce na slanině,……Hodí se lehká dieta – teplé mléko s medem, ještě lepší ovocná šťáva, čaj, skleničku obyčejné vody. Nejlepší však jsou ovocné šťávy (vymačkaný pomeranč, hroznové víno) dodá tělu potřebné minerální soli a osvěží. Ovocná šťáva je pro pacienta opravdovým požitkem, ale musí pít po doušcích a dobře mísit se slinami. Tímto způsobem vyčkáme a horečka samá odezní do doby , kdy v těle nespálí vše, co má být spáleno. Teprve pak teplota klesá přirozeným tempem.
Pokud celý proces uspíšíme, podaří se nám pouze toxiny v těle pozastavit, a jakmile se dostaví další co len menší příležitost, toxiny způsobí jiné škody a komplikace (zánět osrdečníku, zápal plic, kloubový revmatismus…)
Proti horečce je důležité dodržovat pokyny : projímadlo, Zlatobýl a Ehinacea, zábaly mokré a cibule do ponožek, mrkvová a hroznová šťáva.
Při horečce pomáhá – olše lepkavá, netřesk, květ i plod černého bezu, lípa
Bez černý, kozlík, benedikt, zeměžluč, vachta, tužebník, jahodník, rdesno, hluchavka, podběl, divizna, vřes, sedmikráska, vrba
Hořkost i nepříjemná chuť v ústech mohou být normální reakcí na konzumaci ostrých či kyselých potravin. Pokud však taková chuť přetrvává poměrně dlouho, případně se objeví nečekaně, je potřeba zpozornět.
Chuť je složitý smysl ovlivněný mnoha faktory, včetně špatné zubní hygieny, sucha v ústech a těhotenství. V první řadě je však nezbytné zjistit příčinu, podle které se nastaví správná léčba. Na hořko v ústech existují i babské rady.